I Norge ble det stor debatt da regjeringen valgte å ikke møte Dalai Lama da han besøkte Norge i mai. Her er han i hyggelig passiar med Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. FOTO: NTB SCANPIX

Vil være den siste Dalai Lama

POPULÆR: Dalai Lama mener tibetanerne kan klare seg uten åndelig overhode når han selv går bort.

Tenzin Gyatso, som er den fjortende Dalai Lama i rekken, sier dette i et intervju med den tyske avisen Welt am Sonntag.

– Vi har hatt en Dalai Lama i nesten fem århundrer. Den fjortende Dalai Lama er nå veldig populær. La oss avslutte med en populær Dalai Lama, sier den 79 år gamle buddhistmunken.

– Dersom det dukker opp en svak Dalai Lama, vil dette bringe skam over Dalai Lama, fortsetter han.

Enkeltpersoner

Dalai Lama, som i 2011 trakk seg som leder for den tibetanske eksilregjeringen, mener tibetanerne ikke trenger et åndelig overhode.

– Den tibetanske buddhismen er ikke avhengig av enkeltpersoner. Vi har en svært god organisatorisk struktur med veltrente munker og skriftlærde, mener han.

Tilbake til Tibet

Tenzin Gyatso, som ble utpekt som en gjenfødelse av den trettende Dalai Lama bare to år gammel, ble innsatt som Tibets statsoverhode i 1950. Året etter ble området invadert av Kina.

I 1959 flyktet Tenzin Gyatso til India etter et mislykket opprør mot kinesisk styre. 30 år senere ble han tildelt Nobels fredspris.

Han har tro på at han i framtiden vil være i stand til å vende tilbake til Tibet.

– Ja, det er jeg sikker på. Kina kan ikke isolere seg selv. De må følge den globale trenden mot et demokratisk samfunn, sier han til den tyske avisen.

Kinesisk press

Kina, som anklager Dalai Lama for å drive en skjult valgkamp for Tibets uavhengighet, bruker stadig sin voksende økonomiske og politiske innflytelse til å legge press på regjeringer verden rundt for å begrense deres kontakt med tibetanernes åndelige leder.

Sør-Afrika nektet nylig å innvilge visum til Dalai Lama, som ville delta på et møte med andre vinnere av Nobels fredspris i Cape Town i oktober.

I Norge ble det stor debatt da regjeringen valgte å ikke møte Dalai Lama da han besøkte Norge i mai.

Han kommer tilbake til Norge 9. februar neste år, etter å ha takket ja til å delta på et debattmøte under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).