Innenriks

Vil ta revolusjonen videre

Bernie Sanders kjemper fortsatt for å bli demokratenes presidentkandidat. Men hans politiske revolusjon er i full gang på lokalnivå.

Bilde 1 av 3

JERSEY CITY (Dagsavisen): Det er stekende varmt, og John Gnesin (37) søker tilflukt fra sola bak bilen. Han koordinerer frivillige som banker på dører for å få flest mulig velgere i New Jersey til å stemme på Bernie Sanders når demokratene holder sitt nominasjonsvalg for å velge presidentkandidat tirsdag.

Sammen med Bernie-flyers og valgmateriale, får frivillig Liz Meyers med seg glansede postkort med bilde av Eloy J. Delgado, en lokalpolitiker som har fått Bernie Sanders sin støtte.

– Han er en god progressiv kandidat, og vi stiller oss bak ham. Dette er også en del av den politiske revolusjonen – å støtte opp om lokale progressive krefter, sier John Gnesin til Dagsavisen.

Les også: Bernies disipler tar USA til venstre

Gir ikke opp

Den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders, senator fra delstaten Vermont, har overrasket alle med sin høye oppslutning og entusiastiske tilhengere. Sanders, som slåss mot Hillary Clinton om å bli demokratenes presidentkandidat i høstens valg, har mobilisert flere unge enn Barack Obama gjorde i 2008, og samlet inn rekord mye penger fra enkeltpersoner.

Han er 268 delegater bak Hillary Clinton, som ligger an til å ha flest delegater i ryggen når partiet samles til landsmøte i juli.

Tirsdag er det valg i seks delstater, blant dem New Jersey og folkerike California. Sanders ligger bak Clinton på meningsmålingene i begge delstatene, og er nødt til å vinne med stor margin for å kunne vinne nominasjonen.

Sanders viser ingen tegn til å gi opp. Det gjør heller ikke John Gnesin, men han har begynt å tenke framover.

– Vi må legge en langtidsplan og mobilisere arbeidere og minoriteter. Vi er allerede i gang, sier Gnesin.

Han har solbriller på og en mobiltelefon som ringer i ett sett. Dette er første gang han bruker tid og krefter på politikk. Han elsker det.

– Dette er spennende tider for venstresiden i USA. Vi har millioner av folk på vår side, nå må vi overføre det til politisk makt. Vi må identifisere lokale kandidater som er villige til å stå opp mot partimaskinen, sier Gnesin.

Bernie Sanders har kjempet i motbakke mot et demokratisk partiapparat som ikke har lagt skjul på at partiet fortrekker Hillary Clinton. Sanders har sittet i Kongressen som uavhengig, og står til venstre for Clinton i en rekke spørsmål, som løfter om gratis høyere utdanning og et offentlig helsetilbud for alle.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil jobbe videre

To år etter at Barack Obama vant presidentvalget for demokratene i 2010, tapte partiet flertallet i Representantenes hus. Siden har republikanerne vunnet stort i lokalvalg og har nå 64 prosent av alle delstatsguvernører. Dette kan Sanders’ svorne tilhengere være med på å endre, sier Gnisin.

For lokaldemokratiet stikker dypt i USA: 52.000 stillinger avgjøres av velgerne, alt fra sheriffer til delstatsadvokater. Mange blir aldri utfordret. Sanders-kampanjen har, ifølge egne tall, mobilisert over en million tilhengere i løpet av valgkampen. Servitør Liz Meyers (23), som gjør seg klar for å banke på dører for Bernie Sanders, sier hun vil fortsette arbeidet uavhengig av hvem som blir partiets presidentkandidat og president.

– Det handler om framtida vår, det er bare vi som kan endre den. Og det er vi nødt til, det har gått feil vei altfor lenge, sier Meyers til Dagsavisen.

Les også: Tynges av studiegjeld

Økt ulikhet uroer

Hun er særlig bekymret for den økonomiske ulikheten i USA, ett av Bernie Sanders viktigste budskap. Under finanskrisen i 2007 og 2008 mistet moren jobben. Meyer var tenåring. Krisen gjorde inntrykk.

– Vi mistet alt. Jobb og hjem. så ble bankene reddet. Vi kan ikke la det skje igjen, sier Meyers.

Hun har ikke bestemt seg for om hun vil stemme på Hillary Clinton hvis Sanders skulle tape. Det viktigste er å fortsette arbeidet.

– Selv om han ikke vinner, har vi kommet langt. Dette er stort, sier Meyer.

John Gnesin sier Clinton ikke kan ta hans stemme for gitt, men at frykten for republikanernes kandidat Donald Trump nok overbeviser mange Sanders-supportere.

– Jeg kommer nok til å stemme på Hillary i november, hvis det er hun eller Trump. Men jeg gjør det mens jeg holder meg for nesa, sier Gnesin.

Les også: Venstresidas søte, gamle gubber

Mer fra Dagsavisen