Verden

Vil stanse ekstremistene

IS rekrutterer langt fra bare fremmedkrigere fra Europa. Sørøst-Asia og Australia går sammen om å bekjempe ekstremistene i regionen.

Bilde 1 av 2

– Vi er nødt til å få idealistiske unge mennesker til å innse at det å bli med på denne dødskulten er ytterst misforstått og en feilaktig måte å uttrykke ønsket å ofre på, sa Australias statsminister Tony Abbott da han åpnet et regionalt toppmøte om terrorisme i Sydney i går.

For blant utlendinger som reiser til Midtøsten for å slutte seg til Den islamske staten (IS) og andre ekstremistgrupper, er det langt fra bare europeere: Sørøst-Asia og Australia er i stadig større grad rekrutteringsplass.

Inn i soverommene

Mellom 100 og 250 personer fra Australia kriger for jihadistgrupper i Irak og Syria. Fra Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land, skal minst 500 personer ha dratt.

Sørøst-Asia er blitt et sentralt rekrutteringssted for ekstreme islamister, advarte Singapores statsminister Lee Hsien Loong for knappe to uker siden.

Regjeringsmedlemmer fra minst 25 land deltar på todagerskonferansen i Sydney, der målet er at Stillehavsregionen skal samarbeide bedre om å forebygge rekruttering til jihadistgrupper i Midtøsten. Også representanter fra Google Facebook, Twitter og andre nettsteder er til stede.

– Det vi har sett i Australia er at svært unge tenåringer, nesten barn, er blitt radikalisert online ved å delta i chatterom med folk fra overalt i verden. Konflikten i Midtøsten når oss helt inn til soverommene i forstedene, sier Abbott i et intervju med australske medier.

Toppmøtet er en oppfølging av konferansen om voldelig ekstremisme som ble holdt i USA i februar.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Må overbevise

Malaysia og Indonesia er blant landene i regionen som hovedsakelig har muslimsk befolkning, og hvor myndighetene frykter at IS skal etablere seg. Flere radikale grupper i regionen har erklært tilknytning til IS, og har etablert enheten som kalles Malay Archipelago Combat Unit.

Men også rekrutteringen til ekstremistgrupper fra Australia har vekket oppmerksomhet. At opptil 250 personer kan ha dratt for slutte seg til islamistgrupper i Midtøsten fra et land så langt borte og med kun 24 millioner innbyggere, er blitt omtalt som spesielt. Til sammenligning er tallet fra USA, som har flere enn 13 ganger så mange innbyggere, kun 100, ifølge The New York Times. I september i fjor ble to australske politifolk knivstukket av en 18 år gammel mann som nettopp hadde blitt fratatt passet på grunn av terrormistanke. Gisselaksjonen i en kafé i Sydney i desember fikk stor internasjonal oppmerksomhet, men det ble ikke funnet noen kobling mellom gjerningsmannen og terrorgrupper.

Australia har innført strengere terrorlovgivning som åpner for å frata mistenkte passene og forby reiser til visse områder.

– Men når alt kommer til alt er det eneste virkelige effektive forsvaret mot terrorisme å overbevise folk om at det at det ikke er noe poeng, påpeker statsminister Abbott.

LES OGSÅ: Syr igjen leppene i protest

Mer fra Dagsavisen