Frankrikes president François Holland venter på gjestene til en internasjonal konferanse om hvordan ekstremistgruppen IS skal bekjempes. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Vil slå til mot IS raskest mulig

EKSTREMISME: Frankrikes president oppfordret til en global respons mot opprørerne i Den islamske staten (IS) da han åpnet en internasjonal konferanse om hvordan ekstremistgruppen skal bekjempes.

IS utgjør en «global trussel som behøver en global respons», sa president François Hollande på Paris-konferansen mandag.

– Det er ingen tid å miste, la presidenten til.

Representanter fra over tjue land deltar i samtalene hvor målet er å legge en strategi for hvordan ekstremistgruppen, som har tatt kontroll over deler av Nord-Irak og områder i Syria, skal bekjempes. Hollande oppfordret også til å gi full støtte til de moderate opprørerne i Syria i kampen mot IS.

USA samler støtte

USAs president Barack Obama har nylig lagt fram en strategi som inkluderer luftangrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak, der amerikanske fly har gjennomført mer enn 160 luftangrep siden tidlig i august.

Utenriksminister John Kerry, som i forkant av møtet i Paris har vært i Midtøsten for å forsøke å samle støtte til den USA-ledede koalisjonen mot opprørerne, sa til nyhetskanalen CBS søndag at det er allierte land som er villige til å delta sammen med USA i luftangrepene.

Før konferansen startet mandag, oppfordret Iraks president Fuad Masum til snarlige luftangrep.

– De må handle raskt, for dersom det blir en forsinkelse, hvis denne kampanjen og støtten til Irak blir forsinket, vil Daesh kanskje okkupere andre territorier og trusselen de utgjør vil bli enda større, sa Masum, som brukte et alternativt navn på IS.

Brende deltar

Blant dem som deltar på møtet mandag er også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Fra Norge deltar utenriksminister Børge Brende (H).

Konferansen avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

Haines var det tredje vestlige offeret på mindre enn en måned som er blitt filmet idet han blir drept av de militante islamistene. De to andre var de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff.