Verden

Vil skape historie

Når mexicanerne går til valgurnene i morgen, håper uavhengige El Bronco å skape historie.

PROFILEN

Hvem: Jaime «El Bronco» Rodriguez

Hva: Mexicos første uavhengige guvernørkandidat stiller til valg i morgen

NEW YORK (Dagsavisen): Han heter Jaime Rodriguez, kaller seg selv El Bronco. Etter lokalvalgene i morgen kan han bli Mexicos første guvernør uten støtte fra et politisk parti, da en lovendring i 2014 åpnet for uavhengige kandidater.

El Broncos suksess utfordrer Mexicos to politiske partier, og kan bane vei for en uavhengig presidentkandidat i valget i 2018.

Vill hest

Jaime «El Bronco» Rodriguez kler seg ofte i cowboyhatt og støvler. I stedet for å bruke forfinet politikerspråk, banner han i vei i sine entusiastiske politiske taler. Tilhengerskaren vokser, til tross for et manglende partiapparat og fravær av politisk reklame.

Kallenavnet El Bronco brukes ofte om villhester, og 57-åringen mener selv det beskriver hans kampånd godt. Han stiller til valg i delstaten Nuevo Leon, der næringslivssbyen Monterrey er hovedstad. Hovedutfordreren er fra PRI, partiet som styrte Mexico 71 år i strekk fram til 2000, og partiet til Mexicos sittende president Enrique Peña Nieto.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Voldsspiral

Lokalvalgene inkluderer også underhuset i Kongressen og 900 ordførere og blir sett på som en dom over president Peña Nietos parti, som har sittet med makten siden 2012. Det blir neppe noen positiv dom. Mexico er inne i en dyp voldsspiral, som presidenten ikke har klart å stanse. I fjor forsvant 43 studenter i mange måneder uten at myndighetene brydde seg særlig. Tenåringene ble funnet drept, og både lokale politi og politikere var involvert.

Bred frustrasjon over mangelen på bedring gjør at analytikere spår lav valgdeltakelse. At Jaime Rodriguez er en outsider uten partistøtte, gjør ham populær i et land der mange velgere er oppgitte og lei av vold og korrupsjon. El Bronco stiller som utfordrer, men har selv vært medlem i PRI i 33 år.

LES OGSÅ: I Mexico er det farlig å være jente

Mistet sønnen

El Bronco lover gratis utdanning og gratis transport til folket i den tradisjonelt konservative delstaten, og sier han verken holder til på høyre- eller venstresiden. Viktigst for mange mexicanere er Jaime Rodriguez’ løfter og erfaringer med de brutale narkotikakartellene. Hans egen sønn ble drept i en trafikkulykke mens han forsøkte å flykte fra kidnappere, og El Bronco har selv blitt angrepet av kartellene. Han skal ha brukt sin skuddsikre bil for å redde egne sikkerhetsvakter, en hendelse han bruker for å vise hvor handlekraftig og samvittighetsfull han er.

– Jeg vet jeg kan holde løftet mitt: Jeg vil dedikere resten av livet mitt til å endre Mexico, sa El Bronco nylig på et valgmøte i Monterrey.

Han har ikke kjøpt politiske TV-reklamer, og han har lenge blitt ignorert av de store mediehusene. I stedet gir han telefonnummeret sitt til alle som spør og sier han bruker to timer hver morgen på å svare på meldinger via tjenesten WhatsApp. Ifølge El Bronco selv har han mottatt og svart på hele 42.000 meldinger i løpet av valgkampen.

LES OGSÅ: Krever svar

Mer fra Dagsavisen