Utenriksminister Boris Johnson vil sikre seg at regjeringen han er en del av virkelig leverer brexit, slik flertallet stemte for.

Vil sikre brexit

Utenriksminister Boris Johnson legger press på sin egen statsminister, og fronter en gruppe som skal sikre at Storbritannia går ut av EU for fullt.

 

Den som trodde bråket ville stilne og aktivistgruppene ville låse kontorene sine for godt etter at folkeavstemningen om EU var avgjort, har tatt grundig feil.

Kampen rundt britenes utmelding av EU fortsetter for fullt: En ny pressgruppe som skal presse på for at «brexit betyr brexit», er nå i gang.

Kommentar: Si meg, hva betyr adjø?

Presser May

En av de sentrale frontfigurene i gruppen «Change Britain» er utenriksminister Boris Johnson, som selv vil være blant de fremste i regjeringens arbeid med å melde Storbritannia ut av EU og finne nye løsninger. Med gruppen «Change Britain» er han dermed samtidig med på å presse sin egen sjef, statsminister Theresa May, til å «levere» på brexit.

«Change Britian» er ikke det eneste eksempelet på at EU-kampen fortsetter, men i en annen form, selv etter folkeavstemningen. Nylig ble også kampanjen «Open Britain» lansert. Det er en arvtaker etter remain-kampanjen «Britain Stronger in the EU», med det formål å presse på for det gruppen anser som en best mulig avtale for Storbritannia utenfor EU, ved å bli i det indre markedet.

Brexit-gruppen «Change Britain» vil derimot ha klare brudd med EU. Gruppen er tverrpolitisk, og ledes av Labour-politikeren som var mest sentral i gruppen Vote Leave, Gisela Stuart.

Kampanjen sier målet må være at Storbritannia «får tilbake kontrollen over grenser, lover, penger og handel fra EU til Storbritannia». Nettopp kontrollen over grensene var EU-motstandernes viktigste argument under EU-kampen.

En av diskusjonene i Storbritannia handler om hvorvidt britene kan fortsette som en del av det indre markedet – men dette innebærer også fri flyt av arbeidskraft, og vil være umulig å svelge for mange EU-motstandere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trio

– Nå mer enn noen gang må vi vise det britiske folket at vi som politikere lytter til dem. At brexit betyr brexit, sier Boris Johnson i en video på nettsiden til «Change Britain».

– Bli med. Hjelp oss med å forandre Storbritannia, sier utenriksministeren.

Johnson utgjør en såkalt brexit-trio i regjeringen, som vil ha spesielt mye å gjøre med landets utmelding av EU og eventuelle nye tilknytninger og avtaler.

David Davis har fått jobben som brexit-minister, mens Liam Fox er minister for internasjonal handel.

Alle de tre mennene drev kampanje på Leave-siden.

Statsminister Theresa May har selv sagt at «brexit betyr brexit», men var selv på remain-siden, og har en vanskelig balansegang foran seg.

Les også: Brexit: Sjokk og vantro