Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt under en pressekonferanse fredag der hun opplyste at den danske regjeringen ønsker å sende F16-fly til Irak for å bidra i kampen mot IS. FOTO: JANUS ENGEL/AP/NTB SCNAPIX

Vil sende kampfly til Irak

DANMARK: Regjeringen i Danmark vil sende sju F-16-fly til kampen mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS i Irak.

Beslutningen må godkjennes av Folketinget, men statsminister Helle Thorning-Schmidt har inntrykk av at det militære bidraget har bred støtte blant de folkevalgte.

– Flyene kan være på vingene så snart vi har et vedtak i Folketinget, sa Thorning-Schmidt på en pressekonferanse fredag.

Ifølge dansk TV 2 har Thorning-Schmidts regjering vært i dialog med USA om kampflyene de siste dagene.

– Terrororganisasjonen IS er en redselsfull organisasjon som Danmark skal være med å bekjempe. IS utgjør en trussel mot Danmark og våre allierte, sa statsministeren.

Selv om IS også opererer i Syria, er det ikke aktuelt å la de danske flyene delta i militæroperasjonen der

Bombet i Syria

Så langt har Danmark, i likhet med Norge, bidratt med et transportfly i den USA-ledede koalisjonen som har gjennomført en rekke angrep mot IS. I begynnelsen foregikk angrepene kun i Irak, men denne uken har både USA og arabiske land bombet IS i Syria.

– Danmark støtter militæraksjonene som foregikk i natt. Dels skjer de jo på bakgrunn av Iraks anmodning om å forsvare seg selv. Og dels er det en koalisjon med deltakelse fra fem arabiske land, sa utenriksminister Martin Lidegaard etter at angrepene i Syria begynte.

Nederlandske fly

Tidligere denne uken opplyste regjeringene i Nederland og Belgia at landene vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Og franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak.

Parlamentet i Storbritannia skal fredag ta stilling til om britiske kampfly skal settes inn i angrepene mot IS i Irak. Det er ventet at de folkevalgte vil støtte forslaget, og i så fall kan seks britiske kampfly bli satt inn i militæroperasjonen i løpet av kort tid.

Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak.