Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi hyller Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim – en inder og en pakistaner som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme. FOTO: ADNAN ABIDI/REUTERS/NTB SCANPIX

Vil samarbeide med Malala for fred

NOBELS FREDSPRIS: Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi inviterer pakistanske Malala Yousafzai til å forene krefter i kampen for fred mellom de to atomnaboene.

60-åringen fra India og 17-åringen fra Pakistan deler Nobels fredspris, men forholdet mellom deres hjemland er tilspisset etter tre kriger på 67 år og stadige kamper på grensen.

– Jeg inviterer henne til å samarbeide i den nye kampen for fred på vårt subkontinent, sier barnerettighetsaktivisten Satyarthi til kringkasteren NDTV fredag.

Han hyller Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim – en inder og en pakistaner som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme.

Kamper i Kashmir

– Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd. Jeg kommer definitivt til å invitere henne. Jeg kjenner henne personlig, så jeg kommer til å ringe henne og si «kom, la oss slå oss sammen», sier den indiske fredsprisvinneren.

Den siste uken har 17 sivile fra begge sider blitt drept i voldsomme kamper mellom indiske og pakistanske sikkerhetsstyrker i grenseområdet Kashmir.

Hyllest til barna

Satyarthi mener videre at årets fredspris er en hyllest til alle barn som lider under tvangsarbeid, slaveri og menneskehandel.

– Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen for at den erkjenner at millioner av barn lider i våre dager, i disse moderne tider, sier han til TV-kanalen CNN-IBN.

Den 60 år gamle aktivisten har holdt en relativt lav profil selv i India. Han leder Global March Against Child Labor, som samler over 2.000 grupper og organisasjoner i 140 land.

Roser demokratiet

Satyarthi roser indere som har kjempet for å bevare det han beskriver som Indias levende demokrati, og han mener nettopp dette demokratiet har mye av æren for at kampanjen hans har lyktes.

– Noe som var født i India er nå blitt verdensomspennende, og nå har vi en global bevegelse mot barnearbeid, sier Satyarthi i et intervju med indisk fjernsyn kort tid etter kunngjøringen i Nobelinstituttet i Oslo.

En ære for det indiske folk

– Etter å ha fått denne prisen føler jeg at folk kommer til å gi mer oppmerksomhet til barnas sak verden over, sier fredsprismottakeren.

60-åringen mener fredsprisen er en ære for 1,25 milliarder indere.

– Min begrensede og beskjedne innsats har også gjort det mulig å gi en stemme til millioner av barn som lever i slaveri verden over, sier han ifølge den indiske kringkasteren NDTV.

 

 

Kamp mot barnearbeid hedres

Indiske Kailash Satyarthi (60) har reddet titusenvis av barn fra hardt arbeid og bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

Gunnhild H. Bjerve

I 1980 startet Satyarthi organisasjonen Bachpan Bachao Andolan, som har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i fabrikker innen teppe- og klesindustrien, og inn i utdanning og et nytt liv.

Barna er ofte blitt satt i arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Men familiene er ofte ikke i stand til å betale lånet tilbake, og dermed blir barna solgt videre.

Elektroingeniør

Satyarthi, som opprinnelig er elektroingeniør, har vært opptatt av barns rettigheter helt siden han selv var liten. Men han innså etter hvert at han måtte samle flere krefter om han skulle få gjort noe med problemet.

– Jeg visste helt fra starten av at barnearbeid ikke er et teknisk eller juridisk spørsmål, ei heller bare et økonomisk spørsmål. Det er en kombinasjon av flere ting, sa han i et intervju med Wall Street Journal i 2011.

Mange av ofrene kommer fra fattige landsbyer. For å forebygge barnearbeid, har Satyarthis organisasjon derfor fått hundrevis av landsbyer til å bli modell-landsbyer, som er fri for barnearbeid og som fremmer barns rettigheter og mulighet til å bli hørt, ifølge Hindustan Times.

Internasjonalt

Satyarthis arbeid har ikke bare virkning i India. Han har bidratt til en rekke internasjonale kampanjer og organisasjoner for barns rettigheter og for å forebygge barnearbeid.

60-åringen har gått i bresjen for prosjektene Global March Against Child Labour og organisasjonen Sør-asiatisk sammenslutning mot barnearbeid (SACCS). Denne ble dannet i 1989, og siden da har organisasjonen frigitt titusenvis av barn.

Han har været opptatt av å gjøre vestlige forbrukere oppmerksomme på at varene de kjøper kan være laget av barn, og etablerte merkeordningen Rugmark, senere Goodweave, som skal sertifisere at tepper ra Sør-Asia ikke er produsert av barn.

Millioner av barn

Ifølge Nobelkomiteens kunngjøring fredag, er det anslagsvis 168 millioner barnearbeidere i dag, noe som er 78 millioner lavere enn for 14 år siden. Det viser at arbeidet for å hjelpe barna og forebygge barnearbeid går framover.

Men fortsatt blir millioner av barn brukt som arbeidskraft i en rekke bransjer over hele verden. I Asia er det ofte husarbeid, tigging og prostitusjon, men også gruvearbeid, mursteinsfabrikker og en rekke andre industrier utnytter de små kroppene.

Nobelkomiteen hedrer Satyarthis mot. Det er ikke ufarlig å hente ut barn fra fabrikkene. Han har mottatt dødstrusler, og to av hans medarbeidere har blitt drept, ifølge Robert F. Kennedy-senteret for menneskerettigheter. For arbeidet har Satyarthi mottatt flere priser tidligere.

Satyrathi er født i byen Vidisha i den indiske delstaten Madhua Pradesh. Men i dag bor han i New Delhi sammen med kone, barn, kolleger og et stort antall barn som han og hans organisasjon har reddet, ifølge Wikipedia. (NTB)