Verden

– Vil kun godta et sivilt styre

Tusener feirer at Sudans sterke mann gjennom 30 år er ute av makten. – Et viktig første skritt. Nå må de nye lederne vise hva de vil, sier ekspert.

– Regimet har falt, sang tusener av innbyggere i gatene utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum torsdag.

Hvor revolusjonerende endringen i Khartoum vil bli, er ennå for tidlig å si. Men det ble uansett skrevet historie i Sudan i går etter at landet sterke leder gjennom snart 30 år, Omar al-Bashir (75), var veltet av makten.

FILE PHOTO: Sudanese President Omar al-Bashir addresses the National Dialogue Committee meeting at the Presidential Palace in Khartoum, Sudan April 5, 2019. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/File Photo

Omar al-Bashir har styrt med jernhånd i 30 år. Foto: NTB scanpix

Palasskupp

Hæren i Sudan har satt til side landets grunnlov og tar makten i en overgangsperiode på to år. Hæren har også pågrepet president Omar al-Bashir og stengt grensene og luftrommet over landet, opplyste Sudans forsvarsminister Awad Ibnouf i går. Han sier en tre måneders unntakstilstand er innført. Al-Bashir var blitt plassert på «et trygt sted», sa han, ifølge BBC.

Nå gjenstår det å se hva de nye lederne vil, påpeker forsker Gunnar Sørbø, som i lang tid har fulgt Sudan ved Christian Michelsens Institutt.

– Dette ser ut til å være et såkalt «palasskupp», et kupp innenfra, som var det mest sannsynlige hele tiden. Det er derfor grunn til å avvente hvor dette bærer, sier Gunnar Sørbø til Dagsavisen.

– Spørsmålet nå er om det blir en rolig overgang til et sivilt styre og deretter valg, som er det beste som kan skje. Hvis ikke, er det ikke nok for folket. De vil ikke akseptere et varig militært styre. Men det er klart at demonstrantene har oppnådd det første de ville, nemlig å bli kvitt al-Bashir, sier Sørbø.

Les også: Omar al-Bashirs mørke historie

Demonstrasjoner

Dramaet i Sudan skjer etter flere måneder med demonstrasjoner. De begynte i det små i desember, som protester mot økte brødpriser. Etter hvert har demonstrantene krevd al-Bashirs avgang. Bare de siste dagene skal minst 15 mennesker være drept i sammenstøt og uro.

Det har alltid vært klart at presidenten kun kunne bli veltet dersom militære ledere bestemte seg for det. Demonstrantene hadde derfor bedt om samtaler med militære ledere om å starte en overgangsregjering.

Blant demonstrantene mot al-Bashir de siste ukene har det vært sterke yrkesgrupper som advokater, leger og lærere, i tillegg til opposisjonelle og andre kritikere.

En av demonstrantene, Hiba Ali, sier til BBC at dette ikke bare handler om al-Bashir.

– Det handler ikke bare om at Bashir må trekke seg. Det handler om at hele regimet må gå, og alt som det, og 30 års undertrykkelse, har ført med seg, sier Hiba Ali til BBC.

– Det vi ønsker er overgang til demokrati, sier Ali.

USA og Storbritannia har bedt sudanske myndigheter om å svare på demonstrantenes krav, og de to landene har også bedt myndighetene om å unngå bruk av vold.

Sterkt press

Presset har vært så sterkt at noe måtte skje, mener Sørbø.

– Demonstrasjonene har vært så sterke at man var nødt til å gjøre noe. Det er et ekstremt korrupt regime, og veldig undertrykkende. Nå har også regimet blitt kjørt økonomisk i grøfta: det har mistet 70 prosent av oljeinntektene etter at Sør-Sudan ble uavhengig fra Sudan, sier Sørbø.

De som nå tar over har også en mørk fortid.

– Det har skjedd så mye vold og overgrep i Sudan gjennom 30 år, og så mange er involvert. Spørsmålet er om de er i stand til å se seg selv «på den andre siden», i et totalt forvandlet Sudan.

Omar al-Bashir ble selv i 2010 siktet av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for folkemord og krigsforbrytelser under konflikten i Darfur. ICC utstedte da også arrestordre på ham.

– Jeg vil tro at al-Bashir får en eller annen beskyttelse, og at han ikke blir utlevert til ICC, sier Gunnar Sørbø.

Les også: Algeries president måtte gå etter protester. Nå skjer det samme i Sudan.

Mer fra Dagsavisen