Det sørafrikanske partiet Democratic Alliance skal velge ny leder når Helen Zille (i midten) går av. Både Lindiwe Mazibuko (t.v.) og Mmusi Maimane (t.h.) kan ta over. FOTO: THEMBA HADEBE/NTB SCANPIX

Vil kapre svarte

Hvordan bli et parti flere svarte kan stemme på? Det er en av utfordringene når Sør-Afrikas største opposisjonsparti skal velge ny leder.

Det er kampen mot giganten ANC som er hovedoppgaven for partiet Democratic Alliance (DA). Nå skal partiet velge ny leder, etter at frontfiguren Helen Zille i helgen overraskende annonserte at hun går av etter åtte år.

Den neste lederen får oppgaven med å trekke til seg svarte velgere i det tradisjonelt hvite partiet: et parti uten en solid støtte i den svarte velgermassen kan ikke ta opp kampen mot regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika.

Økte fra forrige valg

Mens ANC fikk støtte fra 62 prosent av velgerne ved valget i fjor, kom DA som nummer to langt bak, med 22 prosent. Men det var en økning på 5.5 prosent prosentpoeng fra det forrige nasjonale valget.

Partiet har sin maktbase i Cape Town og trekker hovedsakelig hvite og fargede velgere i byene, og oppfattes fortsatt av mange som en «hvitt» parti. Men etter hvert som den svarte middelklassen har økt i Sør-Afrika, har Democratic Alliance under Helen Zilles ledelse også tiltrukket seg flere svarte. Zille, som tidligere var anti-apartheid-aktivist, vil fortsette som førsteminister i provinsen Western Cape, der Cape Town ligger.

Partiets parlamentariske leder, den 34 år gamle Mmusi Maimane, ligger godt an til å ta over jobben. Han har allerede gjort kometkarriere innenfor partiet, men er uerfaren og ifølge analytikere ingen garanti for at partiet skal kapre mange nye svarte velgere.

– DAs problem er at det trenger en glimrende svart leder, sier politisk analytiker Eusebius McKaiser til den sørafrikanske avisen Mail and Guardian. McKaiser er forfatter av boken «Kan jeg stemme DA? En velgers dilemma».

Må vinne troverdighet

Også andre kniver om å ta velgere fra ANC, blant annet partiet Economic Freedom Fighters (EFF), som ledes av den kontroversielle tidligere ANC-figuren Julius Malema.

Hvorvidt DA skal gjøre enda mer for å tiltrekke seg svarte velgere, er en debatt internt i DA, der ikke alle deler mener det er veien å gå. Men den anerkjente politiske analytikeren Steven Friedman mener det er så godt som sikkert at den neste lederen vil være svart.

– DAs framtid vil bli formet av retningen den nye lederen tar. Den vil være lys bare hvis hun eller han beveger partiet videre langs reisen Zille startet, der det å vinne troverdighet i flertallets øyne er det viktigste, skriver Friedman i den sørafrikanske avisen Business Day.

DA har enormt langt igjen til å ta innpå ANC, men strid og splittelser i ANC kan etter hvert redusere regjeringspartiets støtte. Da vil det viktig for DA å bli oppfattet som opptatt av det som er viktig for mange svarte velgere, først og fremst for å kunne bli en koalisjonspartner i en fremtidig regjering, mener Friedman.

– Et DA som ikke gjør det, vil ikke bli oppfattet som et troverdig partner, selv med en svart leder, mener han.