«Det var 20 bortkastede minutter. Det var synd», sa Trump jr. til Fox News om møtet med en russisk advokat før Trumps valgkamp. Han hevder faren ikke var informert om samtalene.

– Vil ikke vende seg mot Trump

President Donald Trumps sønn kan ha begått lovbrudd, sier USA-forsker Hilde Restad. Men hun tror ikke republikanerne vil snu seg mot Trump nå.

 

Demokratenes leder i etterretningskomiteen, Adam Schiff, tok i går til orde for at Donald Trump jr. skal vitne foran komiteen og besvare spørsmål om møte og e-postkorrespondanse han hadde med en russisk advokat i juni 2016, skriver nyhetsbyrået NTB.

Les også: Demokrat vil fremme riksrett mot Donald Trump

– Mulig lovbrudd

Hilde Restad, USA-forsker og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, kaller avsløringen av Trump juniors e-postutveksling «veldig alvorlig».

– Det som kommer fram, er en faktisk forbindelse mellom Trump-valgkampen og Russland, der målet er å sverte en motstander, sier Restad.

Det kan være lovbrudd, mener USA-forskeren.

– Intensjonen er det avgjørende her. Dersom Trump junior samarbeidet med en utenlandsk agent mot en amerikansk politisk motstander, bryter det trolig med valgkamplovgivingen. Dersom det ikke skulle være ulovlig, bryter det uansett med alle normer, sier Restad, og viser til at erfarne amerikanske politikere har sagt at de ville ha ringt FBI med en gang dersom de hadde fått vite om lignende korrespondanse.

– Stemmer det at Trump jr. ikke informerte Trump om samtalene?

– Det man kan konstatere, er at både Trumps sønn, svigersønnen og rådgiveren Kushner samt lederen for Trumps valgkamp, visste om møtet. I tillegg vet man at Trump ikke var flink til å delegere under valgkampen, sier Restad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opp til republikanere

– Styrker dette mulighet for riksrett?

– Det som har skjedd er dumt, og kanskje ulovlig. Spørsmålet er om det vil få politiske konsekvenser for Trump. Det er det opp til det republikanske partiet i Representantenes hus å avgjøre, sier USA-kjenneren.

Så langt har ikke republikanerne vist noen interesse for å forfølge et slikt spor, sier Restad.

En gruppe konservative har vært imot Trump hele veien, og mener han har brutt viktige normer. Men flertallet i det republikanske partiet stiller seg bak ham.

– De forsvarte en presidentkandidat med rasistisk, kvinnefiendtlig og antidemokratisk retorikk. Det er skammelig, og overraskende, sier forskeren.

– Men dermed er det lite som tyder på at de skulle snu seg mot Trump nå, med mindre de innser at de taper valg på grunn av Trump. Men dette blir jo ikke testet før i mellomvalget i 2018, sier Restad.

Les også: Trumps kandidat som ny FBI-sjef: – Russland-etterforskning er ikke heksejakt

– «Pro-Putin»

– Er dette beviset Trumps motstandere trenger?

– Ja, det er et bevis på at Trump-medarbeidere ikke var bekymret over, men entusiastisk, over å motta informasjon fra utenlandske myndigheter for å sverte sin motkandidat. Det er ekstremt upatriotisk, sier Restad.

Anklagene om russisk innblanding i valgkampen kommer i det som er en enormt partisk atmosfære, som Trump har bidratt til, mener USA-forskeren.

– Vi ser at republikanske kjernevelgere, som før har vært svært Russland-kritiske, lar partiskheten styre og har blitt vennlig innstilt overfor Putin og Russland. Dette er en drastisk endring, som har skjedd over kort tid, sier forskeren.