Verden

Vil ikke spare

ØKONOMI I KRISE: Italias populære statsminister Matteo Renzi vil ikke følge EUs strenge sparekrav. Når Italia tar over ledertrøya i EU i dag står vekst høyt på agendaen.

PROFILEN

Hvem: Italias statsminister Matteo Renzi

Hva: Italia overtar formannskapet i EU. Renzi går hardt ut mot mindre kutt og sparing og mer pengebruk til tross for at Italia har en av EU-landenes høyeste statsgjelder.

Statsminister Matteo Renzi leder an i en gruppe søreuropeiske land som nå utfordrer Tysklands strenge sparelinje i EUs økonomikrise. Sammen med Frankrike og Spania fronter Italia et initiativ om mindre sparing og mer investeringer for å få EU-landene opp av de økonomiske nedgangstidene som har herjet unionen i mer enn fem år.

Renzi vil ha mer fleksibilitet og en oppmykning av EUs egne budsjettregler når Italia i dag tar over det roterende formannskapet i EU. Men forslaget møter stor motstand i Tyskland som mener tøffe krav om sparing og streng budsjettdisiplin er det eneste som hjelper mot Europas gjeldskrise.

Renzi drømmer om et sterkere EU etter amerikansk modell.

- For mine barns framtid drømmer jeg om, tenker jeg på og arbeider jeg for Europas forente stater, sier Renzi.

Kutter skattene

Formannskapet i EU roterer mellom medlemslandene for et halvt år av gangen, og er et prestisjefylt verv. Posisjonen gir gode muligheter for å påvirke hvilke saker som skal opp på agendaen i EU i perioden.

Statsminister Renzi er Italias store håp og politiske stjerne og surfer på en bølge av popularitet etter valget til EU-parlamentet i slutten av mai. Da fikk Renzis sentrum-venstreparti PD hele 40 prosent av stemmene.

Han fikk mange tilhengere da han nylig kuttet inntektsskatten for ti millioner lavtlønte. Tanken er at mer penger i lommene hos arbeidstakerne skal føre til økt forbruk og slik sparke i gang produksjonen. Om det vil fungere er fortsatt usikkert. Skattekuttene er dyrt for den allerede gjeldstyngede italienske staten, de vil koste 58 milliarder kroner (6,9 mrd. euro) i år, og 84 milliarder kroner (10 mrd. euro) neste år.

Italias statsgjeld er den nest største i Europa (etter Hellas) og overstiger 135 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Jobbkrise

I forrige uke advarte Italias egne næringslivstopper om at økonomien går dårligere enn forventet og at Renzis ambisiøse reformplaner derfor allerede kan ha møtt veggen.

- Italia beveger seg på en knivsegg, økonomiens tilstand er fortsatt skjør, sier Luca Paolazzi, sjeføkonom i Italias største arbeidsgiverforening Confindustria til næringslivsavisen The Financial Times,

Renzi er fersk i statsministerstolen etter at han presset ut sin partikollega Enrico Letta i februar. Analytikere frykter populariteten kan ha fått Renzi til å hvile på laurbærene og overhøre alarmklokkene i økonomien. Sist uke lanserte han en 1000-dagers reformplan som skal starte i september, men flere mener dette er for seint og treigt.

Renzi lover også omfattende reformer av valgsystemet og byråkratiet, i tillegg til å skape arbeidsplasser. Hele 40 prosent av Italias unge er uten jobb.

Italia overtar i dag ledervervet i EU fra et annet land i krise - Hellas.

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Renzi i Roma i forrige uke. De snakket om økonomi, men også om Italias flyktningproblem, en stor andel av flyktningene til Europa kommer til Italia med båt. Så langt i år har 60.000 flyktninger kommet sjøveien til Italia. I helgen ble 30 døde flyktninger er funnet i en båt som ble oppbrakt av den italienske kystvakten.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen