Verden

Vil holde markering uten Le Pen

Debatten om ut utestengelsen av Nasjonal Front i fransk politikk er vekket: Partiet er ikke invitert til massemønstringen i Paris søndag som skal vise nasjonal enhet.

Partiet Nasjonal Front på ytre høyre fløy var i går foreløpig ikke blant de inviterte til å delta i morgendagens massemønstring i Paris. Der skal franske politikere fra en rekke politiske partier og det franske folk for øvrig vise nasjonal enhet og samlet front etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

– Jeg venter bare på at telefonen min skal ringe, sier Marine Le Pen, leder av Nasjonal Front, som fikk 25 prosent av stemmene ved valget til Europaparlamentet i fjor.

Kattepine

Responsen etter terrorangrepet denne uka har vekket diskusjonen om hvorvidt Nasjonal Front skal stenges ute fra det etablerte politiske fellesskapet, slik det i stor grad er blitt de siste årene i offisielle sammenhenger.
– Blir Nasjonal Front invitert med vil det være å gå over en terskel i fransk politikk. Men dette må være en kattepine for president Hollande, for uansett hva han gjør vil han bli kritisert, sier Frankrike-kjenner og professor Raino Sverre Malnes ved Universitetet i Oslo.

Fast linje

Ved ikke å invitere Le Pens parti kan regjeringen bli kritisert for å undergrave oppfordringen om nasjonal enhet – og ved å gjøre det vil det oppfattes som en aksept av et parti som har nøret opp under fiendtlige holdninger til muslimer og innvandrere.
– Om partiet ikke blir invitert vil det være å fortsette å holde fast med de etablerte partienes linjer om å holde Nasjonal Front utenfor det såkalte republikanske fellesskapet. Men det er samtidig vanskelig å snakke om en nasjonal enhet om man stenger et parti som fikk over 25 prosent oppslutning ved valget til Europa-parlament ute på en så viktig symbolsk markering, sier Malnes.
I 2012 ble Marine Le Pen invitert av daværende president Nicolas Sarkozy da det skulle holdes seremoni over sju personer som ble drept i en rekke ulike angrep av Mohammed Merah.

Delte meninger

Statsminister Manuel Valls fra Sosialistpartiet har sagt at ingen bør stenges ute fra nasjonal enhet, men han har også understreket at denne enheten bør bygges rundt visse verdier «som er grunnleggende republikanske – som toleranse og å nekte å assosiere islam med ekstremisme», skriver den franske nyhetstjenesten France 24.
Men regjeringen veier sine ord for ikke å legge seg ut med velgerne til Front Nasjonal. Fra kretsen rundt statsminister Manuel Valls er det kommet forsikringer om at hver innbygger er fri til å delta i massemønstringen for å forsvare verdier som frihet, likhet og toleranse og stå opp for kampen mot rasisme og antisemittisme, ifølge avisen Le Figaro.
En av talspersonene for folkemøtet, Olivier Faure fra Sosialistpartiet, sier til Le Figaro at ingen bør utestenges fra møtet, mens andre markante politikere fra Sosialistpartiet har sagt det må være uaktuelt offisielt å invitere partiet.
Selv om de andre partiene de siste årene stort sett har vært forent om ikke å ta Nasjonal Front «inn i varmen», påpeker Raino Malnes at det er delte meninger innen det største opposisjonspartiet, sentrumhøyrepartiet UMP, som tidligere president Nicolas Sarkozy representerer.
– I den aller nærmeste kretsen til Sarkozy er både en politiker som har avvist ethvert politisk samarbeid med Nasjonal Front, Nathalie Kosciusko-Morizet, og en som er mer åpen for det: Laurent Wauquiez. Sarkozy selv la seg foran valget i 2012 tett oppunder en retorikk som minnet om Nasjonal Fronts, og uttalte at Le Pen hører til det republikanske fellesskapet. Men det var et klart valgtaktisk utspill som det ble reagert veldig sterkt på, sier Malnes.

I palasset

Jerome Sainte-Marie, grunnlegger av Pollingvox Institute, mener i likhet med Raino Malnes at en invitasjon ville være en markant endring i fransk politikk.
Marine Le Pen var selv sammen med andre partiledere i krisemøte i presidentpalasset hos François Hollande i går morges. Folkemøtet i morgen blir noe annet, mener Sainte-Marie ifølge France 24:
– Dersom partiet blir inkludert i den republikanske arken nå i en vanskelig emosjonell tid for nasjonen, hvordan kan de bli avvist senere?
Raino Malnes påpeker at et av mantraene som gjentas til stadighet fra Nasjonal Front er at det er det eneste virkelige opposisjonspartiet.
– En utestengning gir ytterligere næring til dette. Samtidig vil det være en påminnelse om at Nasjonal Front er et parti som skaper konfrontasjon og motsetninger. Nasjonal Front har ikke gjort noe for å sørge for dialog og toleranse i det franske samfunnet, sier Malnes.
Han mener terrorhendelsen i seg selv kan slå begge veier politisk.
– På den ene side er det jo vanlig når et land er i dyp krise at regjeringen får god oppslutning hvis den opptrer på en fast måte, og Hollande har opptrådt på en måte som kan styrke hans stilling. Men om velgerne trekker konklusjonen at landet er krig mot radikal islam, kan de ty til Nasjonal Front fordi det oppfattes som det eneste partiet som snakker om det, sier Malnes.

Mer fra Dagsavisen