Boris Johnson bør brukes for det han er verdt i valgkampen, mener konservative politikere. Det spekuleres i om han kan bli arvtakeren etter David Cameron når det blir aktuelt. FOTO: STEFAN ROUSSEAU / NTB SCANPIX

Vil ha Tory-Boris

Konservative politikere vil ha fargeklatten Boris Johnson fram i valgkampens innspurt for å redde partiet.


Kun to måneder før valget i Storbritannia begynner det å haste for De konservative om partiet skal sikre seg fortsatt regjeringsmakt. Nå ber stadig flere sentrale konservative politikere om at London-ordfører Boris Johnson får en viktig rolle i innspurten, rapporterer de to konservative avisene The Telegraph og The Times.

Jevnt

Etter flere år bak Labour på målingene har toryene fått en oppmuntring: En måling som ble presentert i avisen Observer søndag viste ledelse for de konservative for første gang siden mars 2012 på denne avisens målinger. De konservative får på den målingen en oppslutning på 35 prosent, mot 33 prosent for Labour. De aller fleste andre målinger har vist Labour-ledelse, men mye tyder på at ingen vil få rent flertall, og valget til våren ligger an til å bli det mest spennende på svært mange år.

Og her kommer den originale lysluggen i London inn: Boris Johnson er en av landets mest populære politikere, og tre ganger så mange mener han gjør en god jobb i London som dem som mener han gjør en dårlig jobb. Det konservative trenger et mer positivt budskap mot slutten, og dette kan Johnson gjøre, mener en rekke sentrale konservative politikere, ifølge de to avisene.

Arvtaker?

Johnson, som selv stiller som kandidat til parlamentet ved valget, er blant EU-skeptikerne i partiet, og mange mener han er en som kan fiske inn mange velgere som ellers vurderer å stemme på UK Independence Party (UKIP).

Johnson har sagt at han vil gå inn for fortsatt medlemskap, men bare dersom det blir innført omfattende reformer som gir Storbritannia mer makt.

Johnson spekuleres som en av de mest sannsynlige arvtakerne til David Cameron, selv om han selv har avvist dette. Han er kjent for sine syrlige bemerkninger og tørrvittighet, og svarte nylig dette om spekulasjonene:

– En dag i en fjern framtid når David Cameron trekker seg, vil en nå ufødt «babe» ta over.