Verden

Vil gjøre Frankrike respektert igjen

François Fillon blir det franske partiet Republikanernes presidentkandidat etter å ha utklasset utfordreren Alain Juppé i nominasjonsvalget.

Av: Gerd Elin Stava Sandve

Det borgerlige partiet holdt andre og siste runde av nominasjonsvalget søndag, og det har gått slik meningsmålingene har spådd. Da rundt halvparten av stemmene fra de over 10.000 valglokalene var opptelt, viste resultatet at Juppé har fått 31,6 prosent av stemmene og Fillon 68,4 prosent.

Dermed blir det den konservative og Putin-vennlige Fillon som blir Republikanernes kandidat i presidentvalget til våren.

Juppé innrømmet nederlaget søndag kveld og gratulerte Fillon med «den store seieren», skriver AFP.  Juppé ønsker Fillon lykke til i presidentvalget neste år. Fillon erklærte få minutter senere seier over den mer moderate Juppé. I sin første tale kom han med en utstrakt hånd til Juppé:

–  Jeg ønsker Juppés vennskap og respekt. Alain er og vil alltid være en ekte statsmann. Det har vært en verdig valgkamp. Ingen velgere trenger føle seg lurt i kveld. Jeg rekker ut en hånd til alle som ønsker å tjene landet vårt, sa Fillon, før han ble avbrutt av trampeklapp og takfaste "Fillon! Fillon! Fillon!" fra de frammøte på valgvaken.

Le Pen

Meningsmålinger antyder at 62 år gamle Fillons vinnersjanse i presidentvalget neste år vil være høy. Hans største utfordring kan bli Nasjonal fronts leder Marine Le Pen.

I sin første tale var Francois Fillon særlig opptatt av å framstå som en god fransk patriot, opptatt av franske kjerneverdier:

- Frankrike ønsker sannhet og handling. Vi kan ikke fortsette som vi har gjort de siste tretti årene, sa han.

- Vi ønsker et land vi kan respektere og være stole av. Frihet og suksess, en stat med verdighet og ledere som er eksempler til etterfølgelse. Velgere til høyre og sentrum finner disse franske verdiene hos meg. Jeg vil kjempe for og forsvare disse verdiene på vegne av alle som elsker Frankrike.

Prøver å samle høyresida

I talen prøvde Francois Fillon videre å framstå som en spisbar kandidat også for den mer moderate, men likevel verdikonservative høyresida, samtidig som han tar tydelig avstand fra den ytterliggående høyresida i Frankrike:

- Nå er det min plikt å overbevise hele landet om at min vei er den eneste som kan føre til jobber, vekst og  rettferdighet, og slå ned fanatikerne som er i krig mot oss. Ingen skal eksluderes fra dette mer rettferdige, mer inkluderende samfunnet. Vi må kjempe sammen slik at våre barn kan være glade for å være franske. Frankrike er ett av verdens fem mektigste land. Det skal vi forbli, sa Fillon.

Avstand til Le Pen

Samtidig tok han tydelig avstand fra det svært innvandringsfiendtlige ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front og dets leder Marine Le Pen.

- Det er min plikt å stå imot demagogi fra det ytterste høyre. Vi må knuse Le Pens politiske bevegelse, men ikke deres velgere, som vi må ta vare på. I kveld snakker jeg til alle dere som er stolte av å være franske. Min ambisjon er at nasjonen fyller sitt fulle potensiale. Ingenting kan stoppe et land som går stolt inn i framtida. Mine kjære landsmenn. Et håp er født. Min misjon er å dyrke det håpet videre - for Frankrike, for republikken, sa Francois Fillon i talen.

– Det gjenstår å se hvor langt han kan spise seg inn i Nasjonal front. Nasjonal front ser ut til å ha veldig trofaste velgere, men han vil nok lettere kunne ta noen av dem enn det Juppé ville ha gjort, sier Frankrike-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Raino Malnes, til NTB.

Populær

Fillon har de siste ukene økt kraftig i popularitet. Han har sagt at han har planer om å redusere innvandringen til Frankrike «til et minimum». Han vil også kutte en halv million stillinger i offentlig sektor for å redusere offentlige utgifter.

Fillon var statsminister fra 2007 til 2012 under president Nicolas Sarkozy, som ble slått ut i nominasjonsvalget for en uke siden.

Mange franske velgere håper at med Fillon som Republikanernes presidentkandidat, kan partiet ha større sjanse til å konkurrere med Marine Le Pen om velgerne på ytre høyre.

Økonomi

Malnes trekker fram Fillons økonomiske politikk og mener den er på klar kollisjonskurs med Nasjonal front. Fillon står for en liberal økonomisk politikk, mens Nasjonal front kjører en proteksjonistisk linje, forklarer han.

– På det punktet er de to på klar kollisjonskurs, sier Malnes.

Men Fillon har i andre saker vektlagt familieverdier og fransk identitet, noe som klinger godt i ørene hos noen av Le Pens velgere. Likevel gjenstår det å se hvor mye dette kan ha å si, påpeker Malnes.

Det viktigste for Fillon nå blir å samle sentrum og det moderate høyre bak seg, og konsolidere det republikanske partiet, mener Malnes.

Klar høyrekandidat

Fillons seier vil være godt nytt for sosialistene i Frankrike ved at han fremstår som en svært tydelig og klar høyrekandidat å føre valgkamp mot, mener Malnes.

– Fillon står for en økonomisk politikk som er mye mer radikal enn det andre høyrekandidater har stått for. Det kan være velkomment for sosialistpartiet, ved at sosialistene dermed får en klar og tydelig høyrekandidat å føre valgkamp mot.

Fakta: Kandidater til valget i Frankrike i april-mai

  • Republikanerne (konservativt parti): François Fillon
  • Nasjonal front (ytterliggående høyre): Marine Le Pen
  • En Marche! (nydannet sentrumsparti): Emmanuel Macron
  • De grønne: Yannick Jadot
  • Venstrepartiet: Jean-Luc Mélenchon
  • Sosialistpartiet: Har nominasjonsvalg 22. og 29. januar. Arnaud Montebourg, Marie-Noelle Lienemann, Benoit Hamon og Gerard Filoche har erklært seg som kandidater.
  • Sittende president François Hollande har ennå ikke gitt beskjed om han vil stille, det har heller ikke statsminister Manuel Valls.
  • Første runde i presidentvalget er 23. april. Andre og avgjørende runde holdes 7. mai.
  • (NTB)

Fakta Fillon

  • Født 4. mars 1954.
  • Politiker i det konservative partiet Republikanerne, tidligere kjent under navnet Union pour un Mouvement Populaire (UMP).
  • Statsminister under president Nicolas Sarkozy fra 2007 til 2012.
  • Har også vært arbeidsminister, utdanningsminister og transportminister.
  • Har tatt til orde for å forby homofile å adoptere, vil holde folkeavstemning om kvotesystemet for flyktninger, vil redusere drastisk antallet offentlige ansatte, heve pensjonsalderen til 65 år, forlenge arbeidsuken til over 35 timer og kutte skattene. (NTB)

Fakta Alain Marie Juppé

  • Født 15. august 1945
  • Politiker i det konservative partiet Republikanerne, tidligere kjent under navnet Union pour un Mouvement Populaire (UMP)
  • Statsminister under president Jacques Chirac fra 1995 til 1997
  • Har også vært utenriksminister, forsvarsminister, miljøvernminister og finansminister
  • Ordfører i Bordeaux 1995-2004 og siden 2006
  • Dømt til betinget fengsel for korrupsjon i 2004
  • (Kilde: Wikipedia) (NTB)

Mer fra Dagsavisen