Sammen med Ghanas tidligere president John Kufuor skal Jens Stoltenberg prøve å få fremgang i det internasjonale klimaarbeidet. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Vil bygge klimaavtale nedenfra

KLIMA: – Vi kan ikke sitte og vente på en avtale, er budskapet Jens Stoltenberg har fremmet på Davos-møtet som ny klimautsending for FN.

– Det viktigste er å få til en avtale der landene forplikter seg til utslippsreduksjon. Men vi kan ikke vente på en avtale. Det viser seg å ta lang tid og bli mindre forpliktende enn vi håpet på, sier Stoltenberg til NTB.

– Det betyr at vi må jobbe med enkelttiltak samtidig, handle mens vi forhandler, sier han idet Davos-møtet er i ferd med å pakke sammen og skiløperne tar alpebyen tilbake etter fem dager med Verdens økonomiske forum.

Det finnes en lang liste for mulige tiltak før en eventuell global avtale er på plass, sier han og nevner karbonprising, skogbevaring, ny miljøteknologi, slutt på subsidier til fossile brensler, tiltak mot såkalte kortlevde klimagasser og slutt på fakling på oljefelt.

– Vi skal jobbe for den store avtalen, men vi skal også bygge den nedenfra, sier han.

Ikke lett

Stoltenberg har snakket klimatiltak med så mange som mulig av verdens rike og mektige i Davos. «Presse på, argumentere, lirke», sier han idet innspurten fram mot en bred klimaavtale i Paris i 2015 er i gang.

Det er imidlertid mye som jobber mot en forpliktende avtale. Tidligere forsøk har kollapset.

– Det er ingen som sier dette er lett, det har gått galt gang på gang. Men en av miljøkampens farligste motstandere er oppgitthet, at folk gir opp og resignerer, sier han og understreker at det er noen ting som går i riktig retning.

Går ned

– Vi ser tross alt at utslippene går ned i noen land selv om de totale utslippene øker. EU foreslår å doble sine utslippskutt. Kina bygger kullkraftverk, men også vindmøller og innfører karbonkvotesystem. Vi har hatt fremgang på skog. Det er tingene vi må bygge på, sier Stoltenberg.

I tillegg har klimaskeptikernes stemmer stilnet, mener han.

Mulig

Stoltenbergs medsammensvorne, Ghanas tidligere president John Kufuor, mener det er muligheter for en internasjonal avtale.

– Nå må vi samle verden, sier han om arbeidet han skal gjøre sammen med Stoltenberg.

– Gitt alvoret i klimahendelsene tror jeg verden føler dette er tiden å få til avtalen på. Du utsetter det på eget ansvar. (NTB)