Verden

- Vil bare gråte

Både president Obama og innbyggerne i Sandy Hook gråter over 20 drepte skolebarn. Nå starter debatten om økt våpenkontroll i USA.

SANDY HOOK, CONNECTICUT (Dagsavisen.no): President Barack Obama kjempet mot tårene mens han erklærte at han først og fremst reagerte som far, ikke som president, på nyheten om at 20 små barn var skutt og drept i en av de verste skolemassakrene i USAs historie.

- De var barn, nydelige små barn… de hadde hele livet foran seg, bursdager, skoleavslutninger,bryllup, egne barn, sa Obama og tørket flere tårer.

- Utenfor åstedet for den grusomme massakren, i Sandy Hook, en liten landsby i Connecticut, et par timer nord for New York, hutrer kusinene Melissa Latify (23) og Verdita Comonage (24). De jobber på en restaurant i nærheten og har levert mat og drikke til brannmennene, som fortsatt er på jobb mens sola går ned etter en tung dag.

Tryggheten selv

Alle her i sjokk, forteller Melisa Latify, som først fikk høre om massakren etter at en kollega sendte henne en tekstmelding.

- Jeg trodde første det var en misforståelse, at det var en annen Sandy Hook, sier Latify, som beskriver byen som trygg og elskverdig.

Den lille byen ligger i en av USAs velstående kommuner. Husene er hvite, hagene pyntet til jul. Ved veikrysset midt i byen står et svært juletre med fargerike lys.

- Vi tente det for to uker siden, alle var der. Her kjenner alle hverandre, vi er som en stor familie, sier 24 år gamle Verdita Comonage og ser ned mot skolen.

Nesten vegg i vegg med skolen ligger byens brannstasjon, og det var hit skolebarn og lærere ble evakuert. Det var her bekymrede foreldre fant barna sine noen timer før Dagsavisen er på stedet. 20 av barna kom aldri ut av den lille skolebygningen. 575 barn var registrert på skolen, som har barn fra fem til ti år.

- Jeg vil bare gråte, jeg hadde aldri trodd dette kunne skje her, sier Melisa Vitani (23) til Dagsavisen.no.

Ung gjerningsmann

Få kjente til den mistenke gjerningsmannen Adam Lanza , som vokste opp i Newtown, noen kilometer unna Sandy Hook. Adam Lanza (20) bodde sammen med moren Nancy, som ifølge nyhetsbyrået AP er funnet død i deres hjem. Lanza hadde på seg skuddsikker vest og svarte klær da han entret barneskolen rundt 9.30 fredag morgen.

Lenge var broren, Ryan Lanza, feilaktig antatt som drapsmannen. Han skal ikke ha hatt kontakt med lillebroren siden 2010, og skrev frustrerte facebookmeldinger utover ettermiddagen om at han var uskyldig. ”Jeg gjorde det ikke, jeg var på jobb”, skrev han i store bokstaver.

Økt kontroll

Ikke siden massakren på Virginia Tech i 2007 har flere mennesker blitt drept i en skolemassakre i USA. Gårsdagens massakre, der flertallet av de drepte var små barn, har allerede satt i gang en debatt om behovet for strengere våpenlover, der retten til å bære våpen er beskyttet i USAs andre grunnlovstillegg. Ifølge CNN skal moren til den mistenkte ha kjøpt alle tre drapsvåpnene, to håndvåpen og en halvautomatisk rifle, på lovelig vis.

President Barack Obama sier USA har hatt for mange slike skytetragedier de siste få årene, men kom ikke med noe konkret løfte om å starte arbeidet for strengere kontroll.

- Vi må komme sammen og handle på en meningsfull måte for å forhindre flere tragedier som denne, uavhengig av politikk, avsluttet han.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen