Verden

- Videodrap vil øke støtten til tøff linje fra USA

IRAK: Videodrapet fra islamistgruppen IS vil trolig øke presset mot president Obama i USA om å bruke sterkere militær lut i Irak, tror eksperter.

Videoen der den amerikanske journalisten James Foley ser ut til å bli halshogget, vekker forferdelse og avsky i en rekke land. Det bestialske drapet hevdes av gruppen Den islamske staten (IS) å være direkte hevn for USAs angrep de siste ukene mot gruppen i Nord-Irak, og kan skru konflikten ytterligere opp.

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik mener angrepene mot IS fra USA kan bidra til ytterligere rekruttering til IS blant islamister i andre land.

- Jo mer konflikten mellom USA og IS tilspisses, jo mer høyverdig vil det anses å kjempe for IS, sier Selvik til Dagsavisen.

Les også: Mobiliserer mot ekstremisme

Sterkere lut?

Videodrapet kan ha en virkning i USA, tror Selvik. USAs dilemma er hvor langt man kan gå militært i Irak for å slå ned på Den islamske staten (IS), uten å bli trukket for langt inn i hengemyra igjen.

- Effekten av videoen vil nok først og fremst sees i den amerikanske befolkningen, der noen i økende grad vil sympatisere med den amerikanske militærkampanjen mot IS. Det kan også gi ammunisjon til dem i USA som har argumentert for å gjøre mer, sier Selvik.

President Obama har så langt nøyd seg med luftangrep og å sende militæreksperter til Irak, i tillegg til bevæpning av kurdiske grupper. Begrunnelsen har vært å avverge folkemord og beskytte amerikanske interesser. Kampstyrker på bakken har Obama utelukket. Men strikken tøyes stadig.

- Obama må ta et valg på om han vil holde seg til den avgrensede begrunnelsen for inngripen, eller om IS skal nedkjempes. Alle bevegelser kan nedkjempes, men det har en pris, og prisen for å nedkjempe IS er blitt mye høyere enn for eksempel å sende en ubemannet drone innover et land som Jemen eller Pakistan. Da må noen være villig til å betale prisen, sier Selvik.

Også Svein Melby, ekspert på amerikansk sikkerhetspolitikk, tror videoen vil føre til økt støtte til en tøff linje i Irak i den amerikanske opinionen.

- Jeg tviler på at Obama lar sin politikk bli påvirket av denne videoen direkte, jeg tror han legger en kjøligere analyse til grunn for sine beslutninger - men dersom han velger å trappe opp militært i Irak, vil det være atskillig lettere å få støtte i opinionen til det etter denne videoen, sier Melby til Dagsavisen.

En utvidet luftkampanje eller enda sterkere bevæpning av kurdere er muligheter som kan vurderes da, mener Melby.

IS ønsker tvert imot en amerikansk retrett, men den vil ikke komme, tror sikkerhetsananlytiker Bob Baer i CNN.

- Jeg tror ikke Det hvite hus vil skygge unna her, selv om det sannsynligvis vil bli flere henrettelser som IS har lovet, sier Baer, en tidligere CIA-ansatt, til CNN.

IS truer i videoen med å drepe et annet gissel, journalisten Steven Sotloff.

Les også: Samler seg mot IS og Profetens Ummah

Mot sin hensikt?

Men rekrutteringen til IS er nettopp i stor grad basert på raseri mot amerikansk inngripen i Irak tidligere. Enkelte advarer mot faren for at enhver innblanding fra USA vil virke mot sin hensikt ved at IS får enda mer støtte fra meningsfeller.

- Det er en fare, men på den annen side: Alle de kjente og mindre kjente sunniarabiske gruppene i Irak er allerede i full borgerkrig, sier Kjetil Selvik.

- Det er mange flere sunniarabere enn IS som allerede kjemper mot sentralmyndighetene i Bagdad. Hvis det bare var IS som kjempet, og alle andre sunniarabere satt på gjerdet, ville argumentet om at rekrutteringen til IS kan øke, veid tyngre. Rekrutteringseffekten vil altså ikke være så stor inne i Irak fordi man allerede har mobilisert bredt i sunniarabiske områder. Men rekrutteringen internasjonalt vil trolig bli større, sier Selvik.

Svein Melby mener Syria er et eksempel på at rekrutteringen til ekstremister heller øker om man lar være å gjøre noe.

- Det er en erkjennelse i den amerikanske administrasjonen om at linjen man har ført i Syria, har hatt den motsatte effekten. Hadde man aktivt støttet den moderate opposisjonen der, kunne det demmet opp for ekstremistene, sier Melby.

Flere land bidrar nå til bevæpning av kurderne. Sist ut var Tyskland i går, som slutter seg til USA og Frankrike. Også Storbritannia og Canada har meldt om det samme.

Les også: Forsvarer felles verdier

Ekstremist fra London?

Storbritannias statsminister David Cameron har avlyst sin ferie på grunn av videoen. Storbritannia prøver å få klarhet i om IS-opprøreren som filmes sammen med James Foley er britisk. Den maskerte mannen i videoen snakker engelsk med London-aksent.

Rundt 500 briter har reist til Syria for å kjempe med ekstremistgrupper. Shiraz Maher, som forsker på ekstremisme og radikalisering ved King‘s College London, mener britene i Syria og Irak er blant de mest ekstreme.

- De er dessverre blant de ondeste og mest høylytte der ute. Det er en del av radikaliseringen, sier Maher til britiske Radio 4.

Moren til James Foley kom med denne reaksjonen i går på Facebook:

- Vi har aldri vært stoltere av sønnen vår. Han ofret livet sitt for å vise verden lidelsene til Syrias befolkning.

Moren ber IS skåne de andre som er bortført.

- De er uskyldige, akkurat som Jim. De har ingen kontroll over amerikansk utenrikspolitikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, skriver hun.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Farligere for journalister og hjelpearbeidere

- Halshoggingen er et uttrykk for den økte bestialiteten som i dag preger konflikten i Syria og Irak, sier presidenten i Røde Kors.

Sven Mollekleiv, som tar forbehold om at halshoggingen blir dokumentert, sier man ser en klar forverring for beskyttelse av sivile, hjelpearbeidere og journalister i mange av dagens sentrale konflikter, som Syria, Irak, Afghanistan og Gazastripen.

- Men verst har vi opplevd situasjonen i Syria, der så mange som 45 av våre frivillige er skutt og drept på alle sider av frontlinjene mens de utførte arbeid, godt merket med Røde Halvmåne-symboler. 38 av de drepte var fra syriske Røde Halvmåne, mens sju var fra palestinske Røde Halvmåne. Dette er det høyeste antall drepte i noen konflikt noen gang, sier Mollekleiv.

Den uavhengige organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) fordømmer også det barbariske drapet på James Foley. CPJ understreker samtidig at minst 69 andre journalister er blitt drept på jobb for å dekke den pågående Syria-konflikten, skriver nyhetsbyrået DPA.

80 journalister er dessuten blitt kidnappet i Syria, og rundt 20 lokale og internasjonale journalister er forsvunnet. Mange av dem trolig holdt av IS- opprørsgruppen.

Thomas Spence, leder for Norsk Journalistlag, sier drapene i Irak og Syria er tragiske og grusomme.

- Jeg oppfordret norske journalister i Syria og Irak til å holde seg unna områder IS kontrollerer. IS oppfører seg hinsidig sivilisert menneskelig atferd, sier Spence.

Mollekleiv sier de brutale handlingen øker frykten og usikkerheten blant sivilbefolkningen, hjelpearbeidere og journalister, som fra før har svært krevende forhold i regionen. (NTB)

Vil ha 
internasjonal Irak-konferanse

Frankrikes president François Hollande (bildet) sier verdenssamfunnet må tenke ut en felles strategi for å slå tilbake eks­­tremistgruppa IS, og tar til orde for en internasjonal konferanse. - Vi kan ikke lenger ha en tradisjonell debatt om intervensjon eller ikke, sier Hollande i et intervju med den franske avisen le Monde i går. - Vi må komme opp med en global strategi for å bekjempe denne gruppen, som er godt organisert, godt finansiert, har svært sofistikerte våpen og truer land som Irak, Syria og Libanon, sier han. (NTB)

Respektert 
og erfaren

De varme ordene om James Foley kom på løpende bånd i går. Foley var en respektert og erfaren frilansjournalist som blant annet hadde dekket krigen i Libya før han reiste til Syria. Han skrev og filmet blant annet for Global Post og nyhetsbyrået AFP og forsvant i det nordvestlige Syria i november 2012. Kampanjen «Find James Foley», som familien til den 40 år gamle journalisten lanserte for å få ham fri, la ut en melding der de ber om tid til å finne svar. Ifølge vitner ble Foley bortført i den syriske Idlib-provinsen 22. november 2012. Hans familie har ikke hørt fra ham siden. (NTB)

l Se også SAMFUNN side 12-13

GISLER SOM ER BLITT HALSHOGD

Her er noen tilfeller der sivile utenlandske gisler er blitt halshogd av gisseltakerne. De fleste tilfellene fant sted i Irak i 2004, da landet opplevde en bølge av drap på sivile gisler.

Januar 2002: Daniel Pearl (37), amerikaner - i Pakistan.

Mai 2004: Nick Berg (26), amerikaner.

Juni 2004: Paul Marshall Johnson (49), amerikaner.

Juni 2004: Kim Sunil (33), sørkoreaner.

Juli 2004: Georgi Lazov (30), bulgarer.

September 2004: Eugene Armstrong (52), amerikaner.

September 2004: Jack Hensley (48), amerikaner.

Oktober 2004: Kenneth Bigley (62), brite.

Oktober 2004: Shosei Koda (24), japaner.

August 2004: Ivailo Kepov (32), bulgarer.

Kilde: NTB

legg inn to notiser:

Mer fra Dagsavisen