Britiske fly er i gang med bombing i Syria. Her er piloter foran et fly på basen i Norfolk i Øst-England. FOTO: PHILIP COBURN/NTB SCANPIX

– Vi må være tålmodige

Statsminister David Cameron mener luftangrepene mot IS vil ta tid. Statsministeren har sterke motstandere på hjemmebane mot bombingen som er i gang.

– Vi må være tålmodige og iherdige, dette kommer til å ta tid, sier statsminister David Cameron idet Storbritannia er i gang med å bombe gruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

Bare timer etter at det britiske parlamentet sent onsdag kveld hadde stemt for britisk bombing rettet mot IS, var britiske krigsfly på tokt.

LES OGSÅ: Corbyn i storm om bombing

Ingen på bakken

Flyene angrep i går oljefelt øst i Syria ved grensen til Irak, og langt unna byen Raqqa, som er IS-hovedsete.

– Jeg godkjente en rekke mål i oljefeltene Omar, brønnhoder. Tornado-flyene utførte vellykkede angrep mot de målene, sa forsvarsminister Michael Fallon til BBC i går.

Statsminister David Cameron har lagt fram en plan med sju punkter for britisk engasjement i Syria, som involverer militære, diplomatiske og humanitære tiltak. Cameron har utelukket soldater på bakken.

Forsvarsminister Fallon bekreftet i går igjen at det ikke blir aktuelt med britiske soldater i Syria, etter at den konservative politikeren og tidligere utenriksminister William Hague hadde sagt at man ikke bør utelukke bruken av små spesialiststyrker fra vestlige land dersom dette er det som trengs for å utgjøre «tungen på vektskålen» på bakken.

– Det er overhodet ikke sannsynlig at våre styrker vil bli involvert, sa Fallon.

Men det vil ikke bli noen rask operasjon, fastslo forsvarsministeren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vil ta sivile liv

Cameron har sikret et solid flertall for bombing, med 397 stemmer for og 223 stemmer mot i Underhuset, som diskuterte saken i ti timer onsdag.

Særlig i Labour har saken skapt tydelig splittelse. 153 av Labours representanter, inkludert leder Jeremy Corbyn, stemte mot bombing, mens 66 stemte for, i tråd med statsministerens anbefaling.

David Cameron fikk på sin side støtte fra de aller fleste av sine egne partifeller, men sju konservative representanter stemte mot. Det tredje største partiet i Underhuset, Det skotske nasjonalistpartiet, stemte enstemmig imot bombing.

Men Storbritannias bomber i Syria fører til økt lidelse i befolkningen og kan ikke bekjempe IS, mener aktivistene bak gruppen Raqqa Is Being Slaughtered Silently, som består av journalister som kanaliserer informasjon fra den nordsyriske byen Raqqa, hvor IS har sitt hovedsete.

– Vi er imot Storbritannias angrep i Raqqa. Hele verden bomber Raqqa, Storbritannia kan ikke endre situasjonen, skrev Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS) på Twitter i går.

Tapene av sivile liv er også et av argumentene til Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Jeg har argumentert, og vil fortsette å gjøre det, at vi skal doble forsøkene våre på å sikre en diplomatisk og politisk slutt på konflikten i Syria, sier Corbyn etter beslutningen.

– Tapet av uskyldige liv er dessverre nesten uunngåelig, sier Corbyn.

I Corbyns skyggeregjering fulgte 17 lederens linje og stemte mot bombing, mens 11 stemte for, blant annet skyggeutenriksminister Hilary Benn, sønn av Labour-veteranen Tony Benn.

– Trusselen er nå. Det er sjelden, om noen gang, perfekte forhold til å ta i bruk militære krefter, sa Benn.

LES OGSÅ: Bombing splitter britene

Mer utsatt nå?

Cameron mener britisk deltakelse i bombingen av IS er nødvendig for å ødelegge gruppen og redusere trusselen fra IS på sikt, og at Storbritannia ikke kan overlate denne jobben til USA, Frankrike og andre i den internasjonale koalisjonen som bidrar med luftangrep.

Regjeringen har sagt at Storbritannia kan koordinere luftangrepene mot IS med såkalt «moderate» opprørere på bakken i Syria, hovedsakelig fra Den frie syriske hæren, og har sagt at disse er rundt 70.000 personer. I tillegg er det 20.000 kurdere som britene også kan samarbeide med, ifølge Cameron.

Enkelte er skeptiske til tallet, og knytter usikkerhet rundt hvem disse egentlig er: hvor moderate er de, hvem er de og hvor kompetente er de?

Skeptikere frykter også at Storbritannia med dette har plassert seg selv enda høyere på listen over IS´ terrormål. Det tilbakeviser Cameron, som mener Storbritannia allerede var et tydelig mål. Også Londons ordfører Boris Johnson mener dette ikke øker faren.

– Jeg tror ikke dette gjør London enda mer til et mål. Tvert imot, hevder Johnson.