Stuart Milk er nevø av den kjente borgerrettsaktivisten Harvey Milk, Californias første åpne homofile folkevalgte. Milk ble skutt og drept i 1978, og nevøen har fortsatt onkelens kamp for minoriteters rettigheter. FIOTO: HILDE UNOSEN

– Vi må ta plass

Synlighet er nøkkelen til seier i kampen for homofiles rettigheter, sier aktivist Stuart Milk.

 

INTERVJUET

Hvem: Stuart Milk, aktivist og nevø til USAs første homofile borgermester, Harvey Milk

Hva: USAs høyesterett ga alle lik rett til å gifte seg

– Obama er selve homopresidenten!

Stuart Milk snakker entusiastisk om USAs president Barack Obama. I løpet av få år har USA kvittet seg med de mest diskriminerende lovene mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), og i sommer kom den virkelige store seieren da høyesterett bestemte at grunnloven gir homofile og lesbiske rett til å gifte seg.

Stuart Milk følger i onkelen Harvey Milks fotspor med sin kamp for LHBT-rettigheter. I 1978 ble Harvey Milk, Californias første åpne, homofile folkevalgte politiker, drept på gata i San Francisco.

I 2014 erklærte president Barack Obama sin støtte til likestilte ekteskap, og sammenlignet kampen for LHBT-rettigheter med afroamerikanernes borgerrettighetsbevegelse.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Rask utvikling

– Hvorfor skjedde alle disse endringene nå?

– Det er tre grunner til det: synlighet, kampen for likestilte ekteskap og tro. USA er jo et mye mer religiøst samfunn enn Norge, og veldig mange kirker og trossamfunn har snudd. Selv mormonere i Utah går inn for flere rettigheter til homofile. Det er snart bare katolikkene igjen, sier Milk.

Han mener synlighet er det aller viktigste, og viser til onkelen Harvey Milk, som ofte snakket om viktigheten av å være autentisk og om å tørre å vise det.

– Når vi krevde rett til å gifte oss, krevde vi ikke å bli tolerert. Vi krevde feiring, sier Milk.

Må ta plass

– Har lesbiske og homofile et ansvar for å være synlige og komme ut av skapet?

– Ja. Ta plass, og kom ut! Du trenger ikke gå i tog med regnbuefarget boa, men fortell familie og venner om hvem du er. Det er bare sånn det blir bedre.

Det er først når «alle» kjenner lesbiske og homofile, at det blir virkelig vanskelig å diskriminere oss, sier Milk.

Han peker på stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

– Hvorfor er Anette den eneste åpne lesbiske representanten på Stortinget, i et av verdens mest tolerante og likestilte land?

Det er ingen grunn til å hvile på laurbærene. Milk minner om at USA ikke har noen føderal lov mot diskriminering, og i et flertall av delstatene har arbeidsgivere lov til å si opp homofile som velger å være åpne.

– Når er kampen for rettferdighet vunnet? Aldri. Ikke for noen minoriteter. Kvinner tjener fortsatt 79 cent for hver dollar menn tjener. Afroamerikanere blir oftere satt i fengsel enn hvite.