USAs president Barack Obama tørker svetten under en tale i fjor. Alle amerikanere vil merke klimaendringene på kroppen, advarer en ny, omfattende rapport om klimaendringer i USA. FOTO: CHARLES DHARAPAK/NTB SCANPIX

- Vi må handle nå, 
advarer klimaforskere

KLIMA: I den mest omfattende klimarapporten noensinne i USA, forsøker Don Wuebbles å overbevise amerikanske politikere om å handle.

NEW YORK (Dagsavisen): Verre og lengre tørkeperioder. Hyppige skogbranner. Tomme vannlagre. Oversvømte toglinjer. Dette er noen av scenarioene rundt 300 amerikanske forskere legger fram i den til nå mest omfattende rapporten om hvordan klimaendringene påvirker USA.

Lederskribent Don Wuebbles håper budskapet vil få amerikanerne til å åpne øynene.

- Klimaendringene er ingen fare som truer i nær eller fjern framtid. Det skjer nå, og påvirker oss alle. Ingen går fri, sier Wuebbles til Dagsavisen.

 

Mange skeptikere

Wuebbles har ledet det fire år lange arbeidet med den nasjonale klimaendringsrapporten National Climate Assessment, som ble presentert i Det hvite hus i går. Det er USAs president Barack Obama som har bestilt rapporten, som er ventet å følges opp av en rekke nye klimatiltak i månedene som kommer.

Obama deltok i intervjuer med åtte kjente TV-meteorologer under lanseringen, for å øke oppmerksomheten rundt rapporten, som blir omtalt som «alarmerende» i amerikanske medier.

Spørsmålet er om den kan omvende de mange klimaskeptikerne i USA. Bare 57 prosent av amerikanerne tror på menneskeskapte klimaendringer, mens 40 prosent avviser dette helt, ifølge en fersk meningsmåling fra Gallup. Tallene har vært relativt stabile de siste årene.

Troen på klimaendringer følger i hovedsak partilinjene, der flertallet av demokratene, både velgere og folkevalgte, sier de tror på menneskeskapte klimaendringer, mens republikanerne er skeptiske. Ifølge Pew Research Center sier bare 14 prosent av republikanske velgere at kampen mot global oppvarming bør ha topprioritet.

Blant republikanerne i Kongressen er det store flertallet skeptiske eller avviser helt at menneskelig aktivitet har noe å gjøre med klimaendringene. Mange mottar store pengegaver fra olje-, gass- og kullindustrien.

 

- Mye feilinformasjon

Forsker Don Wuebbles synes det er synd at klimaspørsmålet er blitt et spørsmål om politikk i USA.

- Mitt håp er at alle amerikanere får opp øynene for det vi ser skjer. Dette handler ikke om politikk, men om vitenskap. Dessverre er det mye feilinformasjon ute og går, sier Wuebbles.

Han håper alle medlemmene i den amerikanske kongressen vil lese rapporten.

Obamas rådgiver John Podesta sier rapporten ikke levner noen tvil om at klimaendringene er reelle. Rapporten er ventet å være retningsgivende for Obamas miljø- og klimapolitikk de neste to årene.

 

Går raskt

Konklusjonen er entydig. I likhet med FNs klimapanel konkluderer forskerne i USA med at det er for sent å snu klimaendringene. Men det går an å bremse dem, og vi er nødt til å tilpasse oss, sier Wuebbles.

- Klimaendringene skjer nå og langt raskere enn før, sier Wuebbles.

Til tross for nøling i Washington DC, er det er mange tegn til handling på lokalplan i USA, sier Gary Yohe, økonomiprofessor ved Weleyan universitet.

- Vi ser eksempler på tiltak både i New York og andre steder i landet, sier Yohe.

Han tror amerikanerne snart vil forstå alvoret.

- Klimaendringer skjer over hele landet. Så godt som alle amerikanere har sett endring i klimaet, og noen har vært ekstreme, sier Yohe, og viser til ekstrem tørke, flom, skogbranner og storm både på øst- og vestkysten.

- Mange er frustrerte over manglende handling fra politikerne og bekymret over utviklingen. Hva kan den enkelte gjøre?

- En av de viktigste og enkleste tingene alle kan gjøre, er å dele bekymringene våre med de folkevalgte og passe på at de tar klimaendringene på alvor. I tillegg kan hver og en av oss spare energi når vi kan, sier Don Wuebbles.

- Gjør det for dere selv, men også for deres barn og barnebarn, oppfordrer han.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no