Verden

- Vi kan måtte leve med terrortrusselen

TERROR: Midtøsten-ekspert Kai Kverme mener at det vil bli svært vanskelig å fjerne terroren i Syria. Det betyr at trusselen også vil forsette å henge over Europa.

- Jo, lengre dette varer i Syria, jo større sjanse er det for at vi vil fortsette å oppleve terrortrusselen i Norge og Europa i årene som kommer, sier Kai Kverme til Dagsavisen.

I går ble terrorberedskapen i Norge hevet etter en trussel som skal ha sitt utspring i nettopp Syria. Kverme er tilknyttet Universitetet i Oslo, og har Syria og islamisme blant sine feltområder.

- Hvis disse skulle spre terror i Syrias naboland Tyrkia, så har vi dem også innenfor NATOs grenser. Krigen har allerede opprettet en ny jihadistisk front som er kommet nærmere Europa, sier Kverme.

Dette er grupper som har en sterk antivestlig ideologi, påpeker Midtøsten-kjenner Helge Lurås.

- Anti-vestlig agenda er et sterkt moment i den ideologien jihadistene eller al-Qaida-tilknyttede grupper har. Lederne for disse gruppene i Syria og Irak har Vesten og Europa som deres fiendebilde og har et grunnleggende hat mot Vesten fordi vi tradisjonelt har støttet opp om de sittende regimene, sier han til NTB.

Les også: – Tar trusselen svært alvorlig

Ustabilt for Syria

Kai Kverme peker på ISIL, jihadistorganisasjonen som tidligere i sommer opprettet et «kalifat» i deler av Syria og Irak, som en gruppe med betydelige økonomiske ressurser. Den kan slås tilbake, men det vil være svært vanskelig å utslette den. Han mener derfor det er en mulighet for at Syria kan utvikle seg til å bli et nytt Libya - et land der ulike militser styrer forskjellige områder. Hvis ISIL og andre ekstremistiske grupper skulle slås tilbake, betyr ikke det at trusselen er eliminert for sikkerheten i Syria.

- Det er veldig vanskelig å slå disse gruppene helt tilbake. De trenger lite utstyr og lite logistikk for å utrette terror. Alt de trenger, er et par mann og sprengstoff, noe det flyter over av i Syria. I tillegg til et belte, eller en bil.

Les også:

Føler seg sviktet

Opprøret i Syria brøt ut som en del av den arabiske våren i 2011. Noe som i dag gjør krigen vanskelig å løse, er at den har utviklet seg til en interessekrig. Dette mellom blant andre Iran, Russland og Hizbollah på den ene siden, og Qatar og Saudi-Arabia på den andre.

- Derfor kan den dra ut veldig lenge, sier Kverme.

Han sier at det syriske folk føler seg fullstendig sviktet av omverden i kampen mot Assad, noe som fører til at terrorgrupper enklere kan rekruttere.

- Man føler at korrupte makthavere bare kan ture fram. Dette skaper en stemning som de islamistiske gruppene kan fiske i, sier Kverme.

- Vanskelig å fjerne

Etter Irak-krigen i 2003 ble radikale islamister rekruttert fra Syria til Irak. Syrias president Assad lot dette skje, fordi han så seg tjent med at disse kjempet mot den amerikanske tilstedeværelsen i nabolandet. Han fryktet at Syria ville være det neste landet på president Bushs krigsliste. Etter at den arabiske våren brøt ut, har islamistgruppen ISIL hatt gode kontakter i Syria. Det gjorde det mulig for dem å bygge seg opp som en betydelig del av den syriske borgerkrigen. Mens våpnene flyter og sentralmakta smuldrer i Syria, har nå ISIL har de kommet som en tornado inn i inn i Irak igjen, og opprettet et «kalifat» i regionen.

- Man kan stille spørsmål ved hvor lenge ISIL vil kunne opprettholde kontrollen over deler av Syria og Irak, der de nå har makten. I Irak samarbeider de med gamle Bath-grupper og stammer blant sunnimuslimene. Dette er grupper som føler seg marginalisert av sentralmakten i Bagdad. Men de har en helt annen agenda enn ISIL, sier Kverme.

Slike grupper har tidligere vendt seg mot ISIL og kan gjøre det igjen. Men at ISIL og andre ekstremistiske grupper slås tilbake, betyr ikke at trusselen er eliminert, mener Kverme.

- Når Syria eventuelt får nye makthavere etter Assad-regimet, som ønsker å opprette et demokratisk Syria, så vil de gå inn i en ny fase. Det er kampen mot ISIL og andre militante islamistgrupper.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen