Verden

- Vi har ikke nådd toppen

EBOLA: Uvitenhet og fordommer hindrer kampen mot ebola. Nå isoleres områder fra omverdenen for å hindre spredning.

- Jeg er svært bekymret, vi har ikke nådd toppen ennå, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser til Dagsavisen.

Hun arbeider i Liberias hovedstad, Monrovia, der ebola sprer seg for hver dag som går.

- Misoppfatninger hos folk er det største problemet i kampen mot ebola nå, sier Hurum på telefon fra Monrovia.

Drikker klor

Historiene er mange om hva folk tror om ebola. Noen mener utenlandske helsearbeidere er kommet for å ta organene til folk. Andre tror ikke ebola finnes, mens enkelte tyr til råd fra lokale medisinmenn eller rykter om hvordan man kan bli frisk, som å spise masse salt eller drikke klor, rapporteres det.

Misoppfatningene er på ingen måte begrenset til befolkningen i øde områder på landsbygda, påpeker Hurum.

- De er overalt, både i distriktene og i byene. I byene er det dessuten mange som har en dyp mistillit til myndighetene og mistror all informasjon derfra. De mistenker blant annet at myndighetene bruker dette for å få penger av det internasjonale samfunnet, sier Hurum, som har ansvaret for Leger Uten Grensers prosjekter i Liberia.

Hun forteller at også høyt utdannet helsepersonell ved sykehus har tatt for lett på smittefaren og selv blitt smittet.

Ansikt til ansikt

I Liberia er hovedstaden nå det hardest rammede området, i motsetning til i nabolandene Sierra Leone og Guinea, der hovedstedene Freetown og Conakry ikke er hardt rammet foreløpig. Nå starter Leger Uten Grenser et kjempeprosjekt med mål om å nå ut til alle hovedstadens innbyggere, som utgjør over én million mennesker.

- Informasjon fra myndighetene og gjennom media er ikke nok når mistroen er så stor. Vi må nå folk ansikt til ansikt, sier Hurum.

- Dette er nå veldig mye mer enn «bare en ebolaepidemi». Skolene åpner ikke. Helseklinikker er stengt, eller det er ikke nok ansatte der fordi de er redde for å jobbe - eller så tør ikke pasienter dra dit. Det betyr at flere også dør av andre sykdommer og i barsel, fordi de ikke får helsehjelp. En stor humanitær katastrofe er i ferd med å utvikle seg rett foran øynene våre, sier Hurum.

Sperres inne

I helgen ble 17 ebolapasienter borte fra et senter for smittede i den tett befolkede slummen West Point i Monrovia. Det skjedde da senteret ble angrepet av en gjeng sinte, unge menn. Årsaken til angrepet er uklart, men det skal ha vært misnøye med at pasientene kom fra et annet sted. Et øyenvitne sier til nyhetsbyrået AFP at angriperne ropte «ebola finnes ikke». En talsmann for helsemyndighetene sa at angriperne også tok med seg madrasser, medisiner og laken fra skolen som var omgjort til behandlingssenter. Dermed øker faren for smitte: Ebola smitter gjennom kroppsvæsker som svette og blod, og man kan bli smittet av sengetøy og andre gjenstander den syke har vært nær.

Myndighetene i Liberia forsøker nå å isolere avsidesliggende distrikter i nord for å hindre at syke drar ut med smitte. Soldater blir utplassert for å hindre at folk forlater landsbyene. Men hjelpearbeidere i området er bekymret for folk i områdene som blir forsøkt avsondret fra omverdenen.

- Om det ikke kommer nok mat, vann og medisiner inn, vil folk i lokalsamfunnet bli nødt til å gå ut for å finne mat, og det kan føre til ytterligere spredning, sier Tarnue Karbbar, som arbeider for Plan International i regionen Lofa i Liberia, til nyhetsbyrået Reuters.

Avsperring av områder vil trolig også komme i hovedstaden i Monrovia, tror Lindis Hurum.

- Jeg var nettopp i et møte her nå hvor det ble diskutert å sperre av områder av byen. Også portforbud er en mulighet, sier Hurum.

Hun mener å ha sett en utvikling de siste to ukene der flere tar risikoen på alvor og søker hjelp.

- Likevel vil antallet smittede fortsatt gå opp, det tar tid å snu tendensen. Vi forbereder oss nå på det verste.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen