Verden

«Vi har aldri hatt det verre»

Parlamentsmedlem Swhe Maung sier forholdene aldri har vært verre for Myanmars minoriteter. Selv blir han nektet å stille til gjenvalg.

INTERVJUET

Hvem: Shwe Maung, parlamentsmedlem Myanmar.

Hva: Får ikke stille til gjenvalg i november. Kritiserer den demokratiske prosessen.

NEW YORK (Dagsavisen): Mens Myanmars militærdiktatur har åpnet opp for valg og vestlige selskaper, har levekårene for det muslimske rohingya-folket i landet blitt verre og verre.

Nylig fikk parlamentsmedlem og rohingya Swhe Maung beskjed om at han ikke får stille til gjenvalg i november. Etter fire år som folkevalgt, tviler nå myndighetene på Maungs statsborgerskap.

– Plutselig sier de at mine foreldre ikke var statsborgere da jeg ble født. Det er løgn og ren diskriminering. Faren min var til og med politimann, sier Maung til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Avgjørende år for Myanmar

Håpet lenge

Den tidligere ingeniøren sier det ikke er noen tvil om hvorfor han nå blir utestengt fra den demokratiske prosessen: Maung er rohingya og muslim, og har i sin tid som folkevalgt forsvart den svært diskriminerte minoriteten. Da Shwe ble valgt i 2010, var han full av håp om Myanmars framtid. I dag er han skuffet.

– Vi har aldri hatt det verre, sier han om rohingyaenes situasjon.

Nå er han på reise for å fortelle sin historie til Myanmars internasjonale støttespillere, som USA, Storbritannia – og Norge.

Norske myndigheter har jobbet tett med overgangen fra militærdiktatur til demokrati i Myanmar. Norge var først ute med å anerkjenne den nye sivile regjeringen, i tillegg til å ettergi landets utenlandsgjeld. I 2013 vant Telenor en av to lisensrunder i landet.

– Norge har gode kontakter og tilgang på høyt politisk nivå. Jeg håper norske myndigheter vil gjøre alt de kan for å forhindre de mange menneskerettighetsbruddene vi ser nå. Med så gode kontakter, kan Norge gjøre mer, sier Maung.

– Har norske myndigheter prioritert næringsliv over menneskerettigheter i Myanmar?

– Jeg vet ikke. Kanskje de tror på det regjeringen sier. Men de må også lytte til minoritetene. Vi blir truet og diskriminert.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Har snakket høyt

Maung har protestert høylytt mot den utstrakte volden og diskrimineringen av rohingyafolket, som utgjør rundt 1.1 millioner av Myanmars 54 millioner innbyggere. I 2012 måtte 140.000 rohingyaer måtte flykte i 2012 etter en bølge av brutale angrep av ekstremistiske buddhistmunker.

Siden har undertrykkingen fortsatt. Nobelprisvinner og fredsaktivist Aung San Suu Kyi har fått kritikk for ikke å heve stemmen for den undertrykte minoriteten.

Mange av rohingyaene er statsløse, og har ikke pass eller papirer, selv om de har bodd i Myanmar i generasjoner. For å kunne stemme ved forrige valg, fikk de utdelt såkalte hvite kort. De er nå trukket tilbake av myndighetene. Shwe Maung frykter ingen fra hans folk vil kunne stemme 8. november

– Slik det ser ut nå, blir det ikke frie og rettferdige valg i november. Jeg er bekymret for framtida, sier Maung.

LES OGSÅ: Utsatt gruppe sendes til sjøs

Mer fra Dagsavisen