- De neste fem årene mot neste valg vil være en avgjørende fase, sier Jay Naidoo om Sør-Afrika.

- Vi går mot et veiskille

KRITIKER: Han var minister under Mandela og er en av Sør-Afrika mest kjente profiler. Nå tror Jay Naidoo en ny opposisjon vil reise seg mot ANC.

INTERVJUET

Hvem: Jay Naidoo

Hva: Tidligere generalsekretær i Cosatu og tidligere minister under Nelson Mandela

- De fem årene mot neste valg vil være en avgjørende fase. Vi står overfor et veiskille, sier Jay Naidoo til Dagsavisen.

Sør-Afrika har nettopp lagt bak seg sitt femte demokratiske valg, der ANC beholdt sin sterke posisjon, men fikk sin oppslutning redusert med nesten fire prosentpoeng. Partiet fikk støtte fra 62 prosent av velgerne.

 

Trenger konkurranse

Jay Naidoo har vært en av de mest sentralene figurene i politikk og fagbevegelse de siste tiårene. Han var generalsekretær for landets fagbevegelse, Cosatu, fra 1985 til 1993, og ble minister under Nelson Mandela etter det historiske valget i 1994. De senere år har han drevet fulltid med frivillig arbeid, og er i dag en tydelig kritiker av korrupsjonen og selvberikelsen man har sett flere eksempler på i landets politiske ledelse.

Nå håper han det er i ferd med å vokse en sterkere opposisjon i Sør-Afrika.

- Politisk konkurranse er godt for demokratiet, det gjør alltid partiene mer bevisst på hvordan de tjener folket, sier Naidoo i et intervju med Dagsavisen. Han er i Norge i forbindelse med et besøk hos Norsk Folkehjelp.

- Vi ser en betydelig intoleranse og arroganse fra ANC-ledelsen overfor befolkningens svært rettmessige klager. Valgresultatet er en vekker i så måte, sier Naidoo.

Han peker på at ANC ble særlig svekket i provinsen Gauteng, der storbyene Johannesburg og Pretoria ligger. Der gjorde opposisjonspartiene Democratic Alliance og Economic Freedom Fighters det bra. Førstnevnte er det største opposisjonspartiet med rundt 22 prosent av stemmene nasjonalt, mens EFF ble startet i fjor av ANC-utbryter Julius Malema, og endte på seks prosents oppslutning nasjonalt. I Gauteng har andelen til opposisjonen økt.

- Det er et område der den dominerende del av økonomien ligger, provinsen representerer 40 prosent av vår økonomiske kapasitet, så det er ingen liten sak at ANC mistet støtte her. Det er et veldig klart signal til ANC-ledelsen om ikke å ta velgerne for gitt, når noen av våre mest politisk bevisste velgere viser at de vil ha en regjering som tjener folkets behov. Hvordan ANC responderer på dette vil bli veldig interessant, sier Naidoo.

 

Nytt parti?

Han mener de fem neste årene kan endre det politiske landskapet i Sør-Afrika. I Cosatu, som er knyttet til ANC, er det sterk splittelse. Den største foreningen, National union of Metalworkers of South Africa (Numsa) nektet å drive valgkamp for ANC i år. Det kan komme til å danne et eget arbeiderparti på venstresiden som kan utfordre ANC.

- Vi går mot en reorganisering fram mot neste valg. Hvor store endringene blir og hvor raskt de kommer, er vanskelig å si nå. Men blant velgerne vil det komme millioner av mennesker som var født etter 1994, og som ikke har den politiske bagasjen som min generasjon har. De ser etter politikere som vil løse dagens problemer, og vil lene seg mindre på historien om frigjøringen, sier Naidoo.

 

Streiker

I 2012 ble 34 mennesker skutt og drept under protester ved gruvedistriktet Marikana. Men uroen har ikke lagt seg etter det, og det har nå pågått en streik i 16 uker i samme område. Mange arbeidere har gått over til en nyopprettet fagforening som ikke er knyttet til Cosatu. De opplever at deres gamle fagforening ikke har jobbet for deres interesser.

- Først og fremst har de siste hendelsene vist hvor frakoblet ledelsen i fagbevegelsen er blitt fra medlemmene sine. Det som har skjedd i gruvesektoren illustrerer dessuten en bredere tendens, der den politiske ledelsen i landet er blitt mer frakoblet fra grasrota, sier Jay Naidoo.

Han mener det har vokst fram et sterkt sivilsamfunn som våger å kritisere makten.

- En feil vi gjorde etter 1994 var å gjøre folk til tilskuere som forventer at regjeringen skal gjøre alt. Men det vi ser nå, er at det er viktig at folk i større grad holder politikerne ansvarlig. Vi har innsett at vi ikke bare kan stole på myndighetene, vi må være aktive borgere som utfordrer regjeringen, sier Jay Naidoo.

asne.gullikstad@dagsavisen.no