Tidligere statsminister Alain Juppé henter stemmer fra moderate sentrum-høyre-velgere. Her er han i et folkemøte i Strasbourg denne uka.

Veterankamp

Kampen står om veteranene Alain Juppé og Nicolas Sarkozy når sentrum-høyrepartiet Republikanerne skal velge presidentkandidat.

 

Løpet er jevnt mellom de to ringrevene foran valget av presidentkandidat i Frankrikes største opposisjonsparti, Republikanerne. I november skal det avgjøres hvem som skal stille som kandidat til presidentvalget i april/mai, og som dermed vil ha stor sjanse for å bli Frankrikes neste president.

Siden Sosialistpartiet ligger nede i elendige målinger, tyder mye på at presidentkampen til våren til slutt vil stå mellom kandidaten fra Republikanerne og Marine Le Pen fra Nasjonal Front på ytre høyre fløy.

Mange kan stemme

En måling publisert i går plasserer både Juppé og Sarkozy på 37 prosents oppslutning blant de spurte, mens andre målinger har vist Juppé som favoritt til å bli partiets kandidat. Mens Juppé er den mest moderate av de to og favoritt blant det brede lag av sentrum- og sentrumhøyre-velgere, blir Sarkozy foretrukket av partiets kjernetilhengere. Spørsmålet er derfor hvor mange og hvem som vil delta i primærvalget i partiet, som er åpent for enhver som vil betale to euro og signere på at de deler verdiene til partiet. Flere andre er med i racet, men de to ligger klart best an.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Juppé best likt

Både Sarkozy (61) og Juppé (71) er erfarne, men bringer lite nytt inn i toppkampen i fransk politikk. Mens Sarkozy var president så sent som for snart fem år siden – han ble slått ut av François Hollande i 2012 – var Juppé statsminister fra 1995 til 1997. Han var også forsvarsminister og utenriksminister under Sarkozy. I dag er han Frankrikes best likte politiker, ifølge målinger.

Sikkerhet og immigrasjon er sentrale temaer i fransk politikk, og begge har snakket mye om lov, orden og sikkerhet. Men Juppé snakker mer om integrering og mangfold, og har tatt avstand fra andre politikere som spiller på fremmedfrykt. Blant annet har han uttalt seg mot et nasjonalt burkiniforbud, som Sarkozy støtters.

Les også: Rivaler i kamp

Hollande på bunn

Situasjonen er langt mindre avklart i Sosialistpartiet. President François Hollande har fortsatt ikke har avklart om han stiller, men er mer upopulær enn noen president før ham. En måling for få dager siden viser at Hollande ville blitt knust i første runde av presidentvalget om han stiller.