Verden

Vet Trumps rådgivere hva Trump gjør og sier?

Hva snakket Donald Trump og Vladimir Putin egentlig om i Helsinki? I USA øker presset om å få vite det.

Torsdag kveld bekreftet Det hvite hus at Russlands president Vladimir Putin blir invitert til Det hvite hus til høsten. Da hadde president Donald Trump allerede tvitret at han ser fram til det neste møtet med Putin.

Det virker som nyheten kom bardust på flere av Donald Trumps nærmeste folk.

Etterretningssjef Dan Coats fikk høre om det av journalisten under et direkte intervju med CBSN.

– Det var ikke jeg klar over. Det kommer til å bli spesielt, sa Coats, og lo.

Les mer: Donald Trump tvinge fram ny norsk EU-debatt

«Viktige avtaler»

Ifølge Det hvite hus er ingen detaljer klare ennå og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton har fått i oppdrag å først formelt invitere Putin til USA.

Den uortodokse invitasjonen føyer seg inn i rekken av stridssaker og kritikk mot Donald Trump etter den nå famøse pressekonferansen etter møtet med Trump og Putin i Helsinki sist mandag.

Trump sa da at han stolte på Putins ord om at Russland ikke blandet seg inn i det amerikanske valget, til tross for at USAs eget etterretningsvesen har slått fast at det skjedde. Etter et døgn med massiv kritikk, snudde Trump helt om og sa han mente det motsatte – at han ikke kan se hvorfor Putin ikke blandet seg inn – han sa bare feil ord på pressekonferansen.

Trumps opptreden i Helsinki og etterspillet har ført til en storm av kritikk, også fra hans egne i det republikanske partiet.

Og det har økt frykten for hva Trump kan ha funnet på å si til Putin i det over to timer lange møtet bak lukkede dører mellom de to.

Putin har røpet at de to ble enige om «nyttige avtaler» i Helsinki. Tidligere i uka sa Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, at Trump hadde inngått «viktige muntlige avtaler» med Putin om blant annet nedrustning.

Antonov sa også at Putin skal ha lagt fram bestemte forslag overfor Trump om hvordan de to landene kan samarbeide i Syria, ifølge Washington Post.

På et møte med russiske diplomater torsdag skal Putin ha røpet at han foreslo overfor Trump at konflikten i Øst-Ukraina kan løses ved folkeavstemning, ifølge Bloomberg.

Trump skal angivelig tenke over det, ifølge de anonyme kildene.

Russland forsvarer annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya med at folkeavstemningen gjennomført kort tid etter overtakelsen stemte for at Krim tilhører Russland.

Les mer: - Vi må slutte å late som alt er som før

USA er stille

Trump selv har tvitret at kampen mot terror, sikkerhet for Israel, utbredelsen av atomvåpen, cyberangrep, handel, Ukraina, fred i Midtøsten og Nord-Korea, var blant de mange tingene som ble diskutert. Men fra amerikansk side har det ellers vært helt stille.

Dermed florerer spekulasjonene om at Trumps rådgivere faktisk ikke vet hva som ble snakket om, skriver The New Yorker.

Etterretningssjef Dan Coats sa til CBSN at han ikke vet hva som var blitt sagt i Helsinki.

I motsetning til Putin, skal Trump ikke ha brifet diplomatene sine om møtet.

Utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og USAs ambassadør til Moskva Jon Huntsman deltok på lunsjen med Putins folk etter presidentmøtet, men ingen av dem har uttalt seg om hva som kan ha blitt sagt, skriver The New Yorker.

Les mer: Anklagene Trump ikke vil tro på

Vil avhøre tolken

I tillegg til Donald Trump og Vladimir Putin var det bare de to tolkene som deltok på møtet.

Trumps tolk Marina Gross er dermed den eneste amerikaneren i tillegg til Trump som hørte hva som ble sagt.

Demokrater i Kongressen har foreslått at Gross må vitne om hva som ble sagt, men forslaget ble stemt ned av Republikanerne. Men også andre tolkere reagerer og mener at noe slikt ville være brudd på tolkeres etiske regelverk. Den som benytter tolk skal ikke være redd for at tolken plaprer om hva hun hørte.

Det er kun Donald Trump som i så fall kan frita henne fra taushetsplikten, skriver The New York Times.

Russland ambassadør Antonov sa i går at Russland er åpne for et nytt møte mellom Vladimir Putin og Donald Trump.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter

Mer fra Dagsavisen