Verden

Vet ikke hvor hun skal sove i natt

Janea drømmer om et eget rom. Men først må hun og søsteren få midlertidig tak over hodet. Aldri har så mange barn vært hjemløse i New York.

BRONX/NEW YORK (Dagsavisen): Ni år gamle Janea Wright fra Brooklyn drømmer om et eget soverom. Det har niåringen aldri hatt før, men hun har planene klare. Hun vil spille spill og ha venner på besøk. Helst hele natta.

- Når jeg får et eget rom, skal jeg ha venner som overnatter. Da skal vi være oppe hele natta, og sove hele dagen, sier Janea og fniser ved tanken. Janea har et lurt smil, sjokkrosa boblejakke og bærer en veske med bilde av den canadiske ungdomsstjernen Justin Bieber.

Moren Omeisha Wright (33) smiler også, men er sliten og lei. Hun vet ikke hvor hun og de to døtrene skal sove i natt. I vogna babler toåringen Alaija fornøyd, mens hun graver seg ned i en potetgullpose. De to søstrene er blant New York Citys 20.000 hjemløse barn.

Ny rekord

En ny rekord ble satt i år i New York, en rekord ingen finner grunn til å feire. På bare ett år har antall hjemløse barn som bruker byens hospitser gått opp fra 16.000 til 20.000. Ikke siden byen begynte å registrere hjemløse tidlig på 80-tallet, har tallet på hjemløse barn og voksne vært høyere i verdensmetropolen. Til sammen er 47.000 mennesker registrerte brukere av hospitser i millionbyen. Det totale antall hjemløse er trolig langt høyere.

New York er blant USAs rikeste metropoler, men samtidig blant byene med størst forskjell mellom fattig og rik. Ikke lang fra luksusbutikkene på 5th Avenue, lever 21 prosent av befolkningen - 1,7 millioner newyorkere - i fattigdom, med en inntekt på under 107.000 kroner for en familie på tre.

Kontrastene på Manhattan er store: Medianinntekten for de fattigste 20 prosentene her er 55.000 kroner i året. For de 20 rikeste prosentene er den 40 ganger høyere: 2,2 millioner, viser offisielle tall som ble publisert i høst. Ulikhetene har gått opp siden i fjor og er på samme nivå som Afrika sør for Sahara, ifølge New York Times.

Kontrasten fra Manhattan til fattigere Bronx er enda mer slående rent visuelt. Her er det få dyre butikker og fine restauranter. Det er her i Bronx kontoret for hjemløse familier ligger, og Omeisha Wright har ikke tall på hvor mange ganger hun har tatt turen hit. Fram til 28. oktober i år hadde hun fast plass på et hospits for hjemløse familier, men fordi hun har flyttet inn og ut hos en venninne det siste året, mistet hun retten til plass på senteret for seg og barna. New York er den eneste byen i USA der hjemløse har rett til hospitsplass. Men familier med barn må søke om plass. Det har blitt vanskeligere etter hvert som pågangen har økt.

- Kan løses

- Det har alltid vært tøft, men i det siste har det blitt enda vanskeligere, sier Omeisha Wright, som har vært inn og ut av sentre for hjemløse siden 2008, da hun mistet leiligheten sin i Brooklyn.

Giselle Routhier ved Coalition for the Homeless, en frivillig partiuavhengig organisasjon, sier situasjonen til Wright og barna er altfor vanlig. Hun sier den økonomiske krisen har gjort livet vanskelig for mange, særlig for de fattigste 20 prosentene.

- Mange hjemløse jobber, men kan fortsatt ikke betale leien, sier Routhier, som likevel mener det er New Yorks borgermester Michael Bloombergs politikk som har ansvaret for at 20.000 barn nå ikke har tak over hodet.

Under Bloombergs administrasjon har antall hjemløse økt fra knappe 35.000 til 47.000 mennesker. Bloomberg, som er USAs tiende rikeste mann, har kuttet alle ordninger som ga hjemløse tilgang på permanente boliger og føderal hjelp til å betale husleie, sier Routhier.

Bloomberg er den første borgermesteren I moderne historie som ikke har noe boligprogram for de hjemløse, ifølge Coalition for the Homeless.

- Det er desperat mangel på billige boliger i New York, og Bloomberg har kuttet i permanente ordninger vi vet funket, sier hun.

Bloombergs forklaring

Før 2005 hadde 25 prosent av dem som søker hjelp vært hjemløse før. I dag er tallet 60 prosent.

- Familier resirkuleres i systemet fordi vi mangler permanente ordninger, sier Routhier. Dette problemet kunne blitt løst i morgen, hvis borgermesteren hadde villet, sier hun, som ikke forstår hvorfor han ikke gjør noe.

- Jeg kan ikke skjønne at det er annet enn ideologi som stopper han, sier hun.

Da Bloomberg ble konfrontert med det økende behovet for hospitsplasser tidligere i år, forklarte han pågangen med at hospitsene hadde blitt mye bedre og mer komfortable under hans administrasjon, en uttalelse som vakte sterke reaksjoner.

- Folk er ikke hjemløse fordi det er komfortabelt. At New York har så mange som 20.000 hjemløse barn er helt uakseptabelt, sier Routhier.

Omeisha Wright har ikke så mye å si om borgermesteren. Men hun er lei av ikke å vite hvor hun skal bo, og bekymret for barna. For å søke om hospitsplass, må hun ta meg seg barna på kontoret, og niåringen har tilbrakt mange dager i kø i stedet for på skolen. I vognen til toåringen ligger et par skift, og en potetgullpose. Hos en bekjent i Brooklyn står to søppelsekker med klær. Den 33 år gamle moren har jobbet som hjelpepleier, men mistet jobben like etter at hun mistet plassen på hjemløssenteret i oktober, forteller hun. Nå vil hun først få tak over hodet. Så kan hun finne en jobb igjen.

- Vi må ha et sted å sove. Det er førsteprioritet nå, sier hun. Klokka er fem på ettermiddagen da Dagsavisen møter henne. Omeisha Wright vet fortsatt hvor familien på tre skal tilbringe natta. Men hun er sikker på at niåringen Janea ikke får noe eget rom på en stund.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen