Verden

Verste brann på mange tiår

Antall omkomne i en voldsom brann i en tekstilfabrikk i Pakistans største by Karachi, har steget til 240. Fabrikken hadde ikke nødutganger.

KARACHI: Helseministeren opplyste onsdag at 194 personer var omkommet i brannen.

Senere kunne pakistansk politi opplyse at tallet var steget til 240, og at det er frykt for at det kan være enda flere døde inne i bygningen.

Brannen begynte sent tirsdag kveld, og de første opplysningene gikk ut på at den hadde kostet ni fabrikkarbeidere livet. Det tok brannmannskapene sju timer å få kontroll over flammene.

Etter hvert som brannmannskapene tok seg inn i bygningen, ble det klart at brannen hadde kostet mange flere liv.

– Vi fant flere titalls døde i en stor sal i kjelleren som var fullstendig utbrent, sier brannsjefen i Karachi, Ehtesham Salim.

– Bygningen var skjør. Den var pakket som en boks med lite plass for ventilasjon. Det var ingen nødutganger, sier han.

Hoppet fra vinduer

Iallfall 65 av de ansatte greide å komme seg ut av den brennende bygningen, sier en politimann på stedet.

TV-bilder viste folk som ble berget ut gjennom en luftekanal fra kjelleren, mens noen ble hentet med kraner og andre hoppet ut av vinduene. Mange brakk bein og armer da de hoppet.

– Hele bygget på fire etasjer sto i full fyr i løpet av to minutter. Porten var låst, det var ingen mulighet for å komme seg ut, og vi satt i en felle, sier Liaqat Hussain, som ligger på sykehus med brannsår over hele kroppen.

På hovedsykehuset i Karachi lå 30 forbrente lik på rekke og rad i likhuset.

– Det er ikke mer plass her. Det er fullt, og de fortsetter å komme, sa en av de ansatte på sykehuset.

Verste på mange år

Brannen er den største på flere tiår i Karachi. I januar 2009 mistet 40 mennesker, halvparten av dem barn, livet da flere kvartaler med enkle trehus i et fattig boligområde brant.

Tidligere tirsdag omkom minst 25 ansatte da det brøt ut brann i en skofabrikk i Pakistans nest største by Lahore.

Kritikere sier at Pakistans myndigheter er alt for ineffektive og korrupte til å ta seg av sikkerheten og arbeidsmiljøet til landets fabrikkarbeidere og en lang rekke andre presserende problemer, som strømbrudd, utbredt fattigdom og Taliban-opprøret.

Mer fra Dagsavisen