Verden

Verre etter Eurovision

Faren til Nermin Kamilsoy kjempet for menneskerettigheter - nå er han fengslet. To år etter Eurovision i Aserbajdsjan er forholdene kraftig forverret - og særlig det siste året.

Landet fikk oppmerksomhet internasjonalt for sine menneskerettighetsbrudd da det arrangerte Eurovision Song Contest i 2012. Men da aserbajdsjanere trodde det ikke kunne bli verre, ble det nettopp det: Bare det siste halvåret har situasjonen forverret seg dramatisk i Aserbajdsjan, hevder menneskerettighetsforkjempere.

I dag sitter det 94 politiske fanger i aserbajdsjanske fengsler. Blant dem er personer som sto i front da Eurovison ble arrangert.

Politiske fanger i Aserbajdsjan tildeles i dag Sakharovs frihetspris av Helsingforskomiteen i Oslo.

 

Verre

En av de politiske fangene er Intigam Alieyev, advokat og en av landets mest kjente menneskerettighetsforkjempere.

- Han er syk og trenger behandling, forteller datteren Nermin Kamilsoy (22). Hun er en av 20 gjester fra Aserbajdsjan som er i Oslo i anledning prisutdelingen.

Faren ble arrestert i august. Han anklages for skatteunndragelse, maktmisbruk og ulovlig forretningsvirksomhet, og risikerer åtte års fengsel. Et mønster i Aserbajdsjan, mener kritikere: aktivister blir tiltalt for fiktive kriminelle handlinger slik at de kan bli fengslet og dømt.

Det siste året er det advokater og svært sentrale aktivister som er blitt arrestert i Aserbajdsjan, forteller advokat Khalid Baghirov, som representerer flere politiske fanger. Han er selv blitt tatt av saken til mange av dem han har representert.

- Myndighetene har tatt for seg ulike grupper en etter en de siste årene, forteller Baghirov.

- For et par år siden var det mange religiøse ledere som ble arrestert. Deretter var det journalister, ungdomsaktivister og opposisjonspolitikere. I det siste har særlig profilerte menneskerettighetsaktivister og advokater vært utsatt. Målet er å svekke sivilsamfunnet, sier Baghirov.

 

Arroganse

Bare i år er 15 sentrale menneskerettighetsforkjempere arrestert i Aserbajdsjan, forteller informasjonsleder Berit Lindeman i Helsingforskomiteen.

- I år har det vært eksepsjonelt ille. De har begynt å arrestere de mest sentrale aktivistene. I tillegg har dommene blitt strengere. Mange av dem som nå er arrestert risikerer livstid, sier Lindeman.

Myndighetene arrangerer situasjoner for få tatt kritikerne, forteller hun.

- De planter narkotika eller arrangerer voldsepisoder der de som blir angrepet anklages for vold, forteller hun.

Alle som var sentrale under Eurovision, er i dag rammet på en eller annen måte, forteller hun. En av dem, Rasul Jafarov, var med i «Sing for democracy», og er nå arrestert.

- Vi fryktet for aktivistene etterpå, og fikk rett. Men vi fikk satt det på kartet, sier Lindeman.

Den verste utviklingen har foregått det siste halvåret, mens landet har hatt formannskapet i Europarådets ministerkomité.

- Det vitner om en enorm arroganse, og viser at dette kan de gjøre fordi ingen gjør noe med dem, sier Lindeman.

Hun mener europeiske land reagerer langt svakere overfor regimet i Aserbajdsjan enn andre land det kan sammenlignes med, som Hviterussland.

- Der har vi sett visumnekt og økonomiske sanksjoner - mens lignende reaksjoner ikke innføres mot Aserbajdsjan, sier Lindeman, og mener det kommer av økonomiske og sikkerhetspolitiske hensyn: Aserbajdsjan spiller en viktig rolle som olje- og gassleverandør, og har en «frossen» konflikt i Nagorno-Karabakh man er redd skal blusse opp.

 

Truet av ungdommen

Regimet til president Ilham Alijev føler seg truet av en ny generasjon aserbajdsjanere, mener Khalid Baghirov.

- En ny generasjon vokser opp, og de vil alle ha forandring. De har vokst opp etter sovjettiden, mange av dem har reist utenlands og kommer tilbake til et land de ikke ønsker seg, forteller Baghirov.

22 år gamle Nermin Kamilsoy er i motsetning til Baghirov optimistisk. Hun vil dra til Tyskland for å studere menneskerettigheter. Siden vil hun tilbake til hjemlandet.

- Jeg vil ikke se mine venner og familie bli arrestert fordi de tenker annerledes, sier hun.

Mer fra Dagsavisen