Verden

Verdens farligste luftrom

Russland er blant verdens farligste steder å fly. 31 mennesker døde 
i går i en flystyrt 
i Sibir.

Flyet hadde akkurat tatt av fra rullebanen på flyplassen i Tyumen da det krasjlandet på en snødekt åker 2,5 kilometer fra rullebanen og tok fyr. 27 av de 39 passasjerene døde, i tillegg til de fire besetningsmedlemmene. Det var i går fortsatt uklart hva som var årsaken til ulykken.

De 12 overlevende passasjerene er sendt på sykehus med alvorlige skader.

Mange ulykker

Statistikk fra det nederlandske nettstedet Aviation safety network som fører oversikt over flyulykker i hele verden, viser at Russland er blant verdens aller farligste steder å fly. I fjor var det 16 flyulykker i Russland og 120 mennesker ble drept.

I september i fjor ble hele ishockeylaget til Lokomotiv Jaroslavl drept på vei til den hviterussiske hovedstaden Minsk da flyet deres styrtet.

I 2010 døde den polske presidenten Lech Kaczynski og en rekke polske toppolitikere da flyet de reiste med krasjet i tykk tåke på vei mot Smolensk flyplass vest i Russland.

I forrige uke krevde passasjerer på et fly å få forlate flyet før det tok av etter at de fikk beskjed av piloten om at han ville forsøke å fly til tross for at det var et synlig hull i den ene vingen fordi en del manglet, skriver avisen Moscow Times.

I følge Den internasjonale flytransportforeningen (IATA) er den globale flysikkerheten blitt bedre, mens går utviklingen i negativ retning i Russland og de tidligere Sovjet-republikkene. I snitt er ulykkesraten i disse landene tre ganger så høy som gjennomsnittet i verden.

De tragiske flyulykkene har sparket i gang debatten om flysikkerhet virkelig tas på alvor i Russland.

Leter etter årsaken

Etter ulykken med ishockeylaget i fjor lovte president Dmitrij Medvedev å fase ut de farligste flytypene og bedre opplæringen av flypersonell. Men ingenting er blitt gjort, raser opposisjonen. Særlig blir myndighetene kritisert for at transportminister Igor Levitan ikke har mistet jobben.

Det russiske Katastrofedepartementet opplyser at de har satt ned en etterforskningsgruppe som skal granske årsaken til flyulykken i Sibir i går.

De såkalte «svarte boksene» med informasjon om flyferden er blitt funnet. Flyet mistet kontakten med kontrolltårnet allerede tre minutter etter at det tok av. Den mest sannsynlige årsaken til ulykken er enten teknisk svikt eller en pilotfeil, ifølge Vladimir Markin, leder for etterforskningsgruppa til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Ifølge meteorologer var det fint flyvær i området på ulykkestidspunktet.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen