Verden

Verden går inn i 2021 med avstand til hverandre og et håp om lysere tider

Nyttår feires med avstand verden rundt. Tross sosial avstand går store deler av verdens befolkning inn i det nye med ett felles håp: At 2021 skal bli bedre.

Bilde 1 av 4

2020 er året de fleste av oss ikke har noen problemer med å legge bak oss. Fra stillehavsøyene og Oceania som først gikk inn i 2021, via Asia der viruset først brøt ut, Europa som er hardt rammet og Afrika som har fått viruset på toppen av flere kriser til et Amerika med USA som har flest koronaofre i verden og Sør-Amerika som opplever nye smittetopper. Sakte, men sikkert går hele verden inn i 2021.

Det feires på forskjellig vis, noen steder mer lavmælt, andre steder med enorme fyrverkeri-show som vanlig. De fleste steder er det imidlertid to ting som går igjen: Munnbind og sosial avstand.

To koronatiltak som står igjen som et bilde på skrekkåret verden er i ferd med å legge bak seg.

Les også: Nytt år, ny deg?

Mariah Carey sang året inn

På Times Square i New York, der verdens kanskje mest ikoniske nyttårsfeiring skjer, slapp bare en håndfull gjester inn. Blant dem var helsepersonell som har stått i frontlinjen i kampen mot koronaviruset.

På CNNs direktesending fra plassen ble helsearbeidere intervjuet og hyllet, mens programlederne Anderson Cooper og Andy Cohen laget et drittbål av lapper der de skrev ned de verste tingene 2020 har ført med seg.

– Vi kom oss gjennom regnet. Jeg håper på et mye bedre 2021 for verden, sier USAs nasjonalskatt Mariah Carey, en fast gjest på TV-skjermen nyttårsaften.

Klokken 6 norsk tid ble ballene og konfettien slupet over Times Square, mens helsearbeidere, politifolk og brannbetjenter danset i hver sine oppmålte soner.

Da kunne også USAs østkyst legge 2020 bak seg.

– Farvel 2020, her kommer det noe bedre: 2021, sier New York-ordfører Bill de Blasio.

I Brasil, et annet land som er hardt rammet av koronapandemien, var den legendariske stranda Copacabana, der millioner vanligvis feirer, stengt av.

Da klokken slo 12 var det likevel flere ute i storbyens gater og blant lyden av fyrverkeri lød det også flere rop mot landets omstridte president Jair Bolsonaro, skriver AFP.

Les også: 2020 sett gjennom Siri Dokkens tegninger

Ville tilstander i Sverige

Rundt om i Europa var det stort sett folketomme hovedsteder som gikk inn i det nye året flere timer før amerikanerne. I Roma ble et stort bål tent på Circus Maximus midnatt, sendt direkte på TV.

I London ringet Patti Smith inn det nye året på en direktesendt forestilling fra Piccadilly Circus.

I Stockholm var det Sofia Helin som hadde ansvaret for å lede svenskene inn i det nye året med direktesending fra Skansen. Til lyden og synet av fyrverkeri sto skuespilleren alene på Skansen da klokken rundet 12.

– Ring ut sorgene, bekymringen og nøden, sa Helin.

Ikke alle svensker så ut til å ta samme hensyn som Helin gjorde i det offisielle programmet. Politiet varslet at det i 1-tiden hadde kommet 357 meldinger om fyrverkeri-relaterte hendelser. Det er mer enn 100 flere enn til samme tid i fjor.

– Det skytes med raketter mot folk og bygninger. Vi får telefoner fra hele regionen, også de mindre stedene, sier pressetalsperson Evelina Olsson i politiregion Syd.

Les også: Bedre psykisk helse i 2021: Slik bør du ta et oppgjør med deg selv (+)

Brann i Finland – uro også i Danmark

I Finland er det meldt om en rolig nyttårsaften, men i Kuopio mistet en person livet da en enebolig brant ned. Det var to personer i huset, en ble reddet ut via balkongen, mens den andre døde.

Den danske hovedstaden København var i stor grad sperret av. Politiet var likevel bekymret for at en gruppe samlet seg ved Tivoli.

– Det er for mange mennesker rundt Tivoli for å se fyrverkeriet, vi anbefaler at man ikke søker mot Tivoli, skrev København-politiet på Twitter like etter klokken 23.

Etter midnatt ble flere personer pågrepet for uansvarlig omgang med fyrverkeri i den danske hovedstaden. Det ble skutt både mot biler, folk og bygninger, skriver Ritzau.

Les også: Det beste i det triste: 14 artige ting som skjedde i et ellers skrekkelig Oslo-år

Spøkelsesbyen Sydney

I Sydney og Australia, som byttet ut 2020 med 2021 som noen av de første i verden, var fyrverkeriet over havna som vanlig gigantisk. Men det var få folk i gatene. Gjerder og trusler om heftige bøter gjorde at folk flest valgte å se fyrverkeriet på TV.

Sydney var som en spøkelsesby da klokken rundet midnatt.

På New Zealand gikk nyttårsfesten stort sett som normalt. Landet er smittefritt, og folk kunne slenge seg rundt halsen til nære og fjerne og ønske et godt nytt år.

– Vi er heldige som bor i New Zealand, sier Taufau Aukuso, som tok med seg datteren Rasela ut på nyttårsfeiring på byen, til New Zealand Herald.

Mer avstand var det i flere kinesiske byer. Strenge regler gjorde at folk ikke samlet seg i storbyene, men i Wuhan, der viruset først brøt ut, var det store fester.

– 2020 har vært et veldig vanskelig år for oss, sier Xu Du til AFP om de store folkemengdene som feiret i Wuhan.

Les også: Annerledesåret 2020: – Plutselig endte unge opp med ingenting

Tett i tett i Nord-Korea

Også i Hongkong samlet folk seg i havna for å ta imot det nye året.

Langt tettere sto folk i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, der folk med munnbind sto oppstilt på rekke og rad og feiret nyttår.

I Seoul i nabolandet Sør-Korea ble det tradisjonen tro ringt med bjeller, men uten folk utendørs. Vanligvis er det titusenvis ute i gatene og overværer hendelsen.

Også i India var det tomme gater som preget nyttårsfeiringen. Det var innført portforbud i New Delhu, Mumbai og Chennai og flere andre steder.

I Dubai lyste Burj Khalifa opp som en palme omslynget av fyrverkeri, og i Beirut ble portforbudet utsatt til klokken 3 natt til første nyttårsdag, slik at folk kunne feire.

– Folk kommer til Dubai fordi det er et åpent land, men det er så mange regler. Vi ber om at vi i neste år kan feire i frihet, sier Bashir Shehu fra Nigeria til AP.

Les også: Annerledesåret 2020: – Å bygge opp igjen nasjonens sjel, blir mildt sagt utfordrende

Mer fra Dagsavisen