Verden frykter USAs krangling

STILLSTAND: Finansmarkeder verden over frykter at kranglingen i Washington vil fortsette. Men Obama inviterer nå til møter rundt krisen.

NEW YORK (Dagsavisen): Den bitre budsjettkrisen i Washington DC fører til bekymring fra London til Paris til Bali. Det er bare en uke igjen til USAs gjeldstak må heves for at landet ikke skal misligholde sin gjeld, men også her står forhandlingene bom fast.

Krisen gjør investorene stadig mer nervøse, og tirsdag fortsatte kursene på Wall Street nedover for annen dag på rad.

 

Les også: Mannen som stenger Washington

 

Ny krise?

Hvis amerikanske politikere ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket, vil USA i praksis ikke klare å betale sine debitorer. Fordi amerikanske statsobligasjoner eies verden over og skal være blant de virkelig sikre investeringene, kan det sende verden ut i en ny økonomisk krise, advarer eksperter.

Men i går ble det meldt at USAs president Barack Obama vil invitere politikere fra begge fløyer til Det hvite hus for å prøve å finne en løsning på den fastlåste budsjettstriden. Obama skulle begynne prosessen i går med samtaler med sine egne partifeller, demokrater i Representantenes hus. Republikanere fra Representantenes hus og politikere fra begge partier i Senatet vil bli invitert til møter i løpet av de neste dagene, ifølge en tjenestemann i Det hvite hus.

 

Les også: Små skritt mot enighet

 

Frykter reprise

Det er fem år siden finanskrisen i USA spredte seg til store deler av verden, og politikere fra nær og fjern frykter nå det samme kan skje igjen.

Den pågående budsjettkrisen strekker seg langt ut over USAs grenser. President Barack Obama måtte nylig melde avbud til et toppmøte med asiatiske ledere, noe som, ifølge amerikanske medier, ga Kina nye muligheter til å lede regionen.

I EU, som er i ferd med å forhandle fram en ny handelsavtale med USA, merker også politikere USAs budsjettkrise: Et delvis stengt statsapparat gjør at det ikke er nok forhandlere.

Republikanernes leder John Boehner gjentok nylig at republikanerne ikke vil stemme over et budsjett uten utsettelse eller endring av helsereformen knyttet til det. Privat har Boehner forsikret andre moderate republikanere om at han vil heve gjeldstaket, men det er usikkert om han kan klare det.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Les også:

Håp om republikansk godvilje

Står steilt på sitt i budsjettkrisen