Verden

Verden blir et tryggere sted

FÆRRE DRAP: Antallet drap er på retur over hele den vestlige verden. Det er et resultat av forebygging og mer siviliserte samfunn der terskelen for bruk av vold er blitt høyere.

Den mest alvorlige kriminaliteten er i tilbakegang over store deler av verden, viser nye tall fra FNs organ for narkotika og kriminalitet. Stikk i strid med hva medieoppslag og myndighetspersoner kan gi inntrykk av, har drapsraten sunket dramatisk i en rekke land siden midten av 1990-tallet:

* Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige har redusert den dødelige volden med 50 prosent.

* Russland har den desidert høyeste drapsraten i Europa, men også her har antallet gått kraftig ned siden begynnelsen av 2000-tallet.

* Baltikum ligger høyt på drapsstatistikken, men også i Estland, Latvia og Litauen er antallet drap blitt mer enn halvert siden 1995.

* Det samme gjelder Bulgaria, Tsjekkia, Ungarn og Polen.

* Utviklingen er tydeligst i verdens rike land, men drapsraten har også falt i Kina, India, Thailand og Filippinene.

Tidlig forebygging

Alvorlig kriminalitet og drap henger tett sammen med hvor utviklet et land er. Bedrede sosiale og økonomiske kår går hånd i hånd med redusert voldskriminalitet, skriver FN-organet i rapporten. Høyt utviklede land i Vest-Europa, som Skandinavia, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, i tillegg til Japan, har blant verdens aller laveste drapsrater (fra 1 drap per 100.000 innbygger eller færre).

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk forklarer den nedadgående trenden med tidlig forebyggende innsats overfor utsatte familier. Det er gjort lite forskning på årsaker til drap, men det finnes en grundig studie på utviklingen i New York. I USA er den dødelige volden halvert og i New York har drapsraten sunket år for år de 20 siste årene.

- Studien fra New York viser at forebyggende programmer som retter seg mot risikofamilier på et tidlig tidspunkt har stor effekt overfor barns utvikling, sier Bjørnebekk.

Lignende forebyggende program er blitt startet opp i en rekke vestlige land på begynnelsen av 1990-tallet. Utviklingen i New York viser at tradisjonelle forklaringer på kriminalitet som økonomisk sårbarhet og økende forskjeller ikke holder når de blir møtt med forebyggende tiltak i kombinasjon med økt politiinnsats.

- Når folk er utsatt for mange typer stress, som dårlig økonomi, dårlige skoler og rusmisbruk så virker det negativt sammen, men det er ingen direkte link mellom å være fattig og å bli kriminell. Mennesker er født med ulike grader av sårbarhet for å utvikle seg negativt, men det er ikke en låst situasjon, vokser man opp i optimale oppvekstvilkår vil ikke sårbarheten slå ut, sier Bjørnebekk.

I Norge nådde drapsraten i moderne tid en topp mellom 1970 og 1995, siden har antallet gått gradvis nedover. Økt innsats både fra barnevernet og politiet overfor utsatte familier og direkte overfor gjengmiljøer har bidratt til nedgangen.

I tillegg har andelen kvinner som dreper sunket siden 1970-tallet. Det forklarer Bjørnebekk med økt likestilling og at kvinner har fått en bedre økonomisk situasjon.

- Det gjør det lettere å gå ut av voldelige forhold, tidligere ble mange helt til det tippet over og de ikke så noen annen utvei enn drap. Flere krisesentre og større åpenhet om familievold har også bidratt, sier Bjørnebekk.

Flere knivskadde reddes

Inntrykket av at verden blir et stadig farligere sted med mer kriminalitet og vold skyldes i stor grad at flere anmelder kriminelle handlinger. I Sverige har anmeldelser om mishandel økt med en tredjedel i løpet av 2000-tallet, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter. Særlig har andelen anmeldelser fra politiet selv og andre vitner til volden økt.

Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen mener en viktig forklaring på mindre voldsbruk og drap er at samfunnets toleranse for vold er lavere og at terskelen for å bruke vold dermed blir høyere enn før.

- Det er mange former for vold som i dag blir anmeldt som før var noe man bare tolererte, som for eksempel vold fra pasienter i helsevesenet og vold i familien. Samfunnets normer for hva som er akseptabelt endrer seg, sier Bjørgo.

Teknologisk og medisinsk utvikling bidrar også til lavere drapstall. Det vanligste drapsvåpenet i Norge er kniv, og mens mange tidligere blødde i hjel etter å ha blitt stukket ned, er det flere som nå overlever takket være mobiltelefoner og raskere varsling, og bedre ambulansetjenester og akuttmedisin.

Mediesamfunnet der kriminalitet og drap er godt nyhetsstoff bidrar også til en misoppfatning om at volden øker.

- Krimsaker får uforholdsmessig mye plass i mediene, det samme gjelder korttidsendringer i voldsstatistikken selv om dette mest sannsynlig skyldes tilfeldige variasjoner, sier Bjørgo.

Hittil i år har det vært 39 drap i Norge, mot 28 i hele fjor, mange av drapene har vært partnerdrap. I land med lite kriminalitet skjer en høyere andel av drapene i nære relasjoner, forteller voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Det er likevel ingenting som tyder på at den langsiktige nedadgående trenden er i ferd med å endres.

- Det er generelt få familiedrap i Norge sammenlignet med andre land, sier Bjørnebekk.

Bandekrig i Mellom-Amerika

Men i enkelte land er livet blitt farligere. Det gjelder særlig Brasil, Mellom-Amerika og Karibia som har blant verdens høyeste drapsrater. FN beskriver utviklingen som kritisk.

Forklaringen er bandekrigene og narkotikatrafikken i områdene som har tiltatt i styrke gjennom de siste tiårene.

iselin.moller@dagsavisen.no

I 2010 er det registrert totalt 468.000 drap i verden.

36 prosent av dem i Afrika, 31 prosent i Amerika, 27 prosent i Asia, 5 prosent i Europa og 1 prosent i Oceania.

Drapsraten har sunket siden 1995 i Asia, Europa og Nord-Amerika til en drapsrate så lav at drap anses som sjeldent.

Drapsraten har steget til kritisk høyt nivå i Sentral-Amerika og Karibia.

I Amerika skjer drapene oftest med skytevåpen. Kniv er vanligere i Europa.

25 prosent av drapene i Amerika begås av kriminelle gjenger, mot bare 5 prosent av drapene i Europa og Asia.

Kvinner blir oftest drept i nære relasjoner, mens menn oftere er offer for blind vold.

I 80 prosent av drapene i verden er menn både offer og gjerningsperson.

Kilde: Global study of homicide - United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)

Drap i verden

Mer fra Dagsavisen