Verden

Væpnet til tennene av Russland

Syriske opprørere kjemper med ­håndvåpen mot overmakten nær sentrum av Damaskus. Det syriske diktaturet har mangedoblet sin våpenimport og får nesten alt fra Russland.

Avanserte systemer til å skyte ned fiendtlige fly og senke skip. Moderne kampfly til å bombe opprørerne. Oppgradering av mer enn 1.000 stridsvogner som skyter ned motstanden. Og masse ammunisjon.

Dette er noe av den militære hjelpen det syriske regimet har fått av Russland de siste årene. Det svenske forskningsinstituttet SIPRI lager en database som er blitt standard referanseverk for våpensalg og -kjøp i verden. I går la instituttet fram nye tall som viser hvor avhengig Syria er av militærhjelpen fra Russland:

* Syrias våpenimport har økt med 580 prosent de siste fem årene sammenlignet med femårsperioden før.

* Syria har kjøpt 78 prosent av sine våpen fra Russland de siste fem årene.

Harde kamper i går

Opprørerne i Syria er jaget ut av sin bastion i Homs, men gir ikke opp. Natt til i går brøt det ut harde kamper i et sentralt distrikt i hovedstaden Damaskus. Partene presenterer motstridende tall, men inntil 80 mennesker kan ha blitt drept i løpet av natten. En opposisjonell hevder ifølge nyhetsbyrået DPA at opprørerne drepte 50 regjeringssoldater alene.

Kampene omtales som de hardeste som har vært i hovedstaden siden opprøret brøt ut for ett år siden. Men opprørerne har på ett år militært sett ikke kommet lenger enn slike spredte angrep med håndvåpen, samt bombeeksplosjonene det er uklart hvem som står bak - det kan også være al-Qaida eller regimet selv.

Den militære overmakten er formidabel. Og i FNs sikkerhetsråd står Russland steilt imot EU, USA, Tyrkia og den arabiske ligas forslag om våpenembargo mot Syria.

- Syria står bare for to-tre prosent av de større våpenkjøpene fra Russland de siste fem årene. Det er ikke så mye. Men det kan godt tenkes at russerne ikke vil miste dette markedet siden de allerede har mistet Libya og Iran. Så våpensalget er nok én av grunnene til at Russland ikke vil være med på FN-sanksjonene, sier forsker Pieter Wezeman ved SIPRI til Dagsavisen.

Russland avgjørende

Ser en det derimot fra syrernes side, er det ingen tvil om at støtten fra Russland er avgjørende. Eneste andre kjente våpeneksportører til Syria er Hviterussland og Iran, med henholdsvis 17 og 5 prosent av markedet.

- Russland er veldig viktig for Syria. Å få med Russland på en våpenembargo, vil være veldig viktig for å kunne jobbe for en løsning på konflikten i Syria, sier Wezeman.

Syria har de siste årene fått oppgradert sin flåte av jagerfly og har en bestilling inne på 60 nye fly, blant dem 24 avanserte MIG-jagere. Enda viktigere sett opp mot den internasjonale debatten om hva som skal gjøres, er det at Syria har kjøpt avanserte systemer for å skyte ned fly og skip som angriper utenfra.

- Syria er mye bedre i stand til å beskytte seg mot en invasjon utenfra enn Libya var. Et angrep på Syria vil ikke være samme «walkover» som det var i Libya, advarer Wezeman.

Men våpnene Syria har fått, brukes også for å nedkjempe opprøret i dag. Blant annet er tusen russiske stridsvogner blitt modernisert. Selv om det ikke er bekreftet, får Syria trolig mye ammunisjon av Russland også.

Det diplomatiske presset mot Russland har vært massivt, men har så langt ikke gitt synlige resultater. I går var lederen for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Moskva og møtte utenriksminister Sergej Lavrov. Han ba om russisk støtte for å presse Syria til å åpne opp for humanitær hjelp inne i landet.

- Ifølge våre vurderinger vil den humanitære situasjonen mest sannsynlig forverres, sa ICRC-leder Jakob Kellenberger, ifølge Reuters.

Flere kjøper

Syria er ikke det eneste autoritære regimet i Midtøsten som er en storimportør av våpen. SIPRIs tall viser at den arabiske våren ikke førte til noen nedgang i våpensalget til regionen i fjor. Rett nok ble det innført våpenembargo mot Libya. Men nabolandet Egypt er fortsatt den suverent største mottakeren av våpen, spesielt fra USA, selv om de samme militære lederne fortsatt styrer landet. I fjor kjøpte Egypt blant annet 45 stridsvogner fra USA, og bestilte 125 nye.

- Vi ser det samme i andre land hvor det har vært uro, som Algerie og Saudi-Arabia. Dit fortsetter våpensalget som før. Saudiaraberne får alt de vil ha, sier Pieter Wezeman.

Saudi-Arabia inngikk i fjor det som kan være tidenes største våpenkontrakt, gjennom bestillingen av 154 jagerfly av typen F-15 fra USA.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen