Verden

Venter kortvarig Trump-opptur

Donald Trumps popularitet får trolig en oppsving etter IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis død, tror USA-kjenner. Men den blir neppe langvarig.

Bilde 1 av 2

– Jeg vil tro oppslutningen stikker opp et par-tre prosentpoeng, men ikke mye. Og heller ikke varig, sier USA-kjenner og Minerva-skribent Jan Arild Snoen til Dagsavisen.

Søndag kunngjorde USAs president Donald Trump at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi døde i en operasjon utført av amerikanske spesialsoldater i Syria. Baghdadis død omtales som en viktig utenrikspolitisk seier for Trump.

Flere sammenligner søndagens operasjon med da al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011.

I etterkant fikk daværende president Barack Obama økt oppslutning, men etter noen uker var den tilbake til normalt, ifølge CNN.

Selv om Snoen venter en lignende effekt på Trumps popularitet, tror han oppturen vil vare enda kortere.

– Med Obama var det et kortvarig blaff. Jeg tror det blir et mindre og enda mer kortvarig blaff for Trump, sier USA-kjenneren.

Han trekker fram at andelen som mener Trump gjør en god jobb, har ligget stabil.

– Det er få ting som får det til å bevege seg noe særlig, og når det gjør det, beveger det seg mindre enn ved tidligere presidenter. Likevel er dette en gladnyhet på et område republikanere og andre som lener i den retning er spesielt opptatt av, fortsetter Snoen.

Les også: – IS vil leve videre likevel

Valg og riksrett

Neste år er det presidentvalg i USA. Snoen tror ikke Baghdadis død vil spille en stor rolle der.

– Når vi for alvor kommer til valgkampen neste år vil det være en av mange ting som har skjedd. Jeg tror ikke dette vil ha målbar betydning ett år etterpå, sier Minerva-skribenten.

Han er også kritisk til måten Trump orienterte om søndagens operasjon. Der sa den amerikanske presidenten blant annet at IS-lederen døde «som en hund», og at han «døde som en feiging».

– Trump klarer aldri å begrense seg, sier Snoen.

I tillegg til valget neste år, står Trump midt i en pågående gransking som kan ende med at han stilles for riksrett.

Demokratene i Representantenes hus har i flere uker snakket med vitner i forbindelse med Trumps telefonsamtale til Ukrainas president i juli. Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

Hvis presidentens popularitet går betraktelig opp nå, kan det på et vis også spille inn på utfallet av riksrettsgranskingen, sier Snoen. Han understreker samtidig at operasjonen mot Baghdadi og granskingen ikke på noen måte er direkte forbundet.

– Den eneste måten det kunne påvirket demoratene på, er hvis det fører til en merkbar og varig økning i Trumps oppslutning. Da ville det endret målingene over hva amerikanere tenker om riksrett, sier Snoen.

– Men da må det være store utslag, fortsetter han.

Les også: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er død, bekrefter Trump

Trakk i trådene?

Selv om Baghdadi nå er død, sier flere eksperter at IS fortsatt utgjør en trussel.

Professor Amazia Baram, som er ekspert på Irak og Baghdadi, sa mandag til Dagsavisen at han er overbevist om at IS vil leve videre. Han advarte også om at IS er organisert på en annen måte enn al-Qaida. IS har en mer desentralisert struktur, der forskjellige grupperinger opererer uavhengig av hverandre, ifølge ham.

– IS har fremdeles celler i den arabiske verdenen og i Afrika, og nå har også flere tusen IS-aktivister flyktet fra kurdiske fengsler, selv om USA benekter det, sa Baram.

Iraqi youth watch the news of Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi death, in Najaf, Iraq October 27, 2019. REUTERS/Alaa al-Marjani     TPX IMAGES OF THE DAY

Irakisk ungdom følger en nyhetssending om IS-leder Abu bakr al-Baghdadis død. Foto: Alaa al-Marjani/NTB scanpix

Heller ikke Dana Stroul, som tidligere jobbet for det amerikanske forsvarsdepartementet, tror ekstremistgruppa kommer til å forsvinne.

– På samme måte som Osama bin Ladens død ikke førte til utradering av al-Qaida, venter jeg at fjerningen av Baghdadi ikke vil være dødsstøtet for IS, til tross for betydningen, sier Stroul til Foreign Policy.

Trump hevdet på søndagens pressekonferanse at Baghdadi var en viktigere fiende enn bin Laden.

Selv om Baghdadi var et viktig symbol for IS, er det ikke sikkert at han fortsatt trakk i alle trådene i ekstremistgruppa. Kombinert med slutten for gruppas selvproklamerte kalifat tidligere i år, kan Baghdadis død være et vendepunkt for IS, skriver Washington Post.

– Selv om de trolig har forberedt seg på dette, vil det være vanskelig for dem å sørge for at organisasjonen ikke splittes, sier Hassan Hassan ved den amerikanske tankesmia Center for Global Policy til avisen.

Nyhetsmagasinet Newsweek meldte mandag ettermiddag at Abdullah Qardash er utpekt til terrorgruppas nye leder. Han skal allerede ha tatt over ledervervet da Baghdadi døde.

Ut av Syria

I starten av oktober kunngjorde Trump at USA skulle trekke soldatene sine ut av grenseområdet mellom Syria og Tyrkia.

Få dager seinere innledet Tyrkia en militæroffensiv mot Nordøst-Syria 9. oktober.

Den kurdiskledede militsen SDF, som inntil nylig har vært tett alliert med USA i Syria, sier den venter hevnangrep etter IS-lederens død.

– Sovende celler vil søke hevn for Baghdadis død. Derfor er alt mulig, også angrep på fengsler, sier den kurdiskdominerte militsalliansens leder Mazloum Abdi, ifølge NTB.

Siden den tyrkiske offensiven mot de kurdiskdominerte områdene ble innledet, har sikkerheten ved fengsler der flere tusen mistenkte IS-krigere holdes blitt dårligere, skriver Washington Post.

– Halvparten av vaktene ble flyttet til frontlinja, sier en fengselsbetjent, ifølge avisen.

Russland roser operasjon

Russland mener USA må bevise at Baghdadi er død, men de roser operasjonen, skriver NTB.

– Hvis denne informasjonen om Baghdadis død faktisk er bevist, kan vi på generelt grunnlag si at det er et godt bidrag av den amerikanske presidenten i kampen mot internasjonal terrorisme, sa Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov.

Søndag takket Trump Russland, men også Tyrkia, Syria, Irak og kurdisk milits for støtte i forbindelse med aksjonen.

Les også: Donald Trump ba republikanerne kjempe for ham. Så stormet de høringen

Mer fra Dagsavisen