Verden

Venter fortsatt på hjelp etter Sandy

Over to uker etter at stormen Sandy traff USAs østkyst, mangler tusenvis av mennesker fortsatt strøm og varme. 
I det fattige nabolaget Rockaway er innbyggerne 
i ferd med å miste 
tålmodigheten.

ROCKAWAY, NEW YORK (Dagsavisen): Luis Carrera tenner en røyk utenfor sitt mørklagte hjem noen hundre meter fra strandkanten i Rockaway i New York. Gata er full av leire, søppel og større og mindre husdeler flommen tok med seg da stormen Sandy traff USAs østkyst natt til tirsdag for over to uker siden. I naboens hage står en bulkete container som fløt inn med de enorme vannmassene som kuttet strøm, telefonnett og varme i hele regionen. En svart personbil ligger knust i veikanten. I et gatekryss er en gruppe brannmenn i ferd med å spyle gata ren. 51 år gamle Carrera er ikke imponert over hjelpen han har fått fra offisielt hold.

- De kom hit først i går. Ingen fra myndighetene har hjulpet oss, sier han og peker mot brannmennene.

Tar tid

Det er 17 dager siden stormen Sandy raserte store deler av USAs østkyst. Uværet tok nær 200 liv på sin ferd gjennom Karibia, USA og Canada, men det var verdensmetropolen New York som dominerte mediedekningen. På Manhattan stanset all offentlig transport, New York-børsen holdt stengt i to dager, og hundretusener av mennesker mistet strøm og varme. Men etter at de siste innbyggerne på Manhattan fikk strømmen tilbake, har oppmerksomheten rundt USAs stormofre vært liten. Rockaway, et fattig nabolag i bydelen Queens, er et av områdene som ble hardest rammet. Mange av innbyggerne i ferd med å miste tålmodigheten.

- Det tar på å leve ukevis uten strøm. Det er tydelig at de ikke bryr seg om oss, sier Luis Carrera til Dagsavisen.

Uforsikret

I gate 92, helt nede ved havet, er alle de flomskadde husene dekorert med amerikanske flagg. Ingen her har strøm, få har forsikring.

Thomas Brookins har sendt sin to år gamle sønn til søsteren i Maryland mens han forsøker å fikse den oversvømte kjelleren. Den lille familien kjøpte huset i juli og regner med skader for mellom 150.000 og 200.000 kroner. Vannet sto nesten til taket i TV-stua som ble brukt som gjesterom og kontor. Brookins er ikke imponert over New Yorks ordfører, Michael Bloomberg, som besøkte flomområdene tirsdag.

- Han prøver bare å redde ansikt. Det er tydelig for alle som bor her at vi ikke er særlig høyt på lista over myndighetenes prioriteringer, sier Brookins, som er en av et økende antall surfere som de siste årene har flyttet til Rockaway.

Han frykter folk nå vil flytte fra den fattige bydelen på grunn av stormens raseringer og den tydelige beskjeden fra myndighetene om at de ikke kan regne med hjelp. Selv blir han værende.

- Folk her er fantastiske og hjelper hverandre, sier han og skryter av de mange frivillige som har strømmet til nabolaget for å hjelpe.

Obama kommer

For det mangler ikke på frivillige initiativer for å hjelpe de flomrammede. En gruppe misjonærer tilbyr kaffe og matpakker fra et telt i en mørklagt gate. Protestbevegelsen Occupy Wall Street sier de har registrert 50.000 frivillige og er i full gang med å gjenoppbygge ødelagte hus. I et bibliotek omgjort til krisesenter, deler Christina Whiting ut vinterjakker til innbyggere uten varme og strøm i hjemmene sine. 27 år gamle Asia prøver en lys brun kåpe med falsk pels.

- Den er nydelig! Du ser virkelig vakker ut i den. Men er den varm nok, spør Whiting og minner mer om en ansatt i en butikk enn en frivillig på et krisesenter.

69 år gamle Inocencia Jacobs har plukket opp fire jakker: to til barnebarna, en til datteren og en til henne selv. De har ennå ikke strøm, og meteorologen sier det er kaldere vær i vente.

- Det er skummelt. Men vi er ennå i live. Hver dag ber vi til Gud om strøm, sier Jacobs til Dagsavisen.

I dag skal president Barack Obama selv besøke flomområdene i Queens.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen