Verden

Venter dragkamp om EU-plan

Bare Tyskland og Frankrike skal ta imot flere flyktninger enn Spania blant de 120.000 som skal fordeles. EU håper planen bankes gjennom innen få dager.

Spania har den tredje største kvoten etter fordelingsnøkkelen som EU-kommisjonen vil innføre. Bare Tyskland og Frankrike skal ta imot flere av de 120.000 som nå skal fordeles i henhold til planen som ble lagt fram av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da han holdt sin årlige tale om unionens tilstand i går.

EU-kommisjonen håper EU-landene blir enige om planen på krisemøtet som holdes mandag. Men motstanden er stor blant enkelte medlemsland, blant annet fra Øst-Europa. Det er flyktninger som har ankommet Italia, Hellas og Ungarn som skal fordeles mellom landene i EU. De 120.000 personene kommer i tillegg til 40.000 som EU-landene tidligere i sommer ble enige om.

– Dette må gjøres bindende, sa Juncker i talen i går.

LES OGSÅ: Møter motstand

Frankrike og Tyskland, som vil ha de største kvotene, vil ta imot det planen legger opp til. Spania er blitt bedt om den tredje største kvoten. Spania har lovet å ta imot flere flyktninger enn det landet gikk med på tidligere i år, men samtidig har Spania lenge sagt landet ikke kan ta imot mange flere fordi myndighetene allerede er overbelastet med gruppen av migranter og flyktninger som kommer over til Spania fra Nord-Afrika.

– Vi mottar papirløse migranter på et nivå som Sverige på ingen måte har erfaring med, sa visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaria nylig.

I likhet med Hellas og Italia er Spania en inngangsport til Europa, selv om Spania ikke på langt nær mottar så mange som Italia og Hellas lenger øst i Middelhavet. Spania mener pågangen av disse menneskene må tas med i betraktningen når asylsøkerne skal fordeles mellom EU-landene.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen