Politikk

Vender blikket hjem

Når soldatene trekker seg ut i 2014 vil NATO vende tilbake til kjerneoppgaven: Forsvaret av Europa.

NEW YORK (Dagsavisen): NATOs generalsekretær Anders Fogh-Rasmussen insisterte på fortsatt tilstedeværelse og engasjement i Afghanistan, men holdt fokus på tida etter 2014 da han avsluttet NATOs Afghanistan-møte i går kveld norsk tid.

- Vi vil alle fortsette vårt engasjement for et trygt og demokratisk Afghanistan, forsikret Fogh-Rasmussen etter en helg der NATOs framtid og exitstrategier ut av Afghanistan sto på programmet.

NATOs oppmerksomhet snus nå mer mot det som en gang var alliansens kjerneoppgaver: Forsvaret av Europa.

Bekymret for kutt

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener forsvarsalliansen fortsatt må kunne håndtere situasjoner som i Libya og Afghanistan, men sier Norge er positive til et økt fokus på medlemslandenes sikkerhet og gjensidighetsprinsippet om at hvis ett land trues, skal de andre medlemslandene trå til.

- Selve hovedoppgaven vår er forsvar og stabilisering av Europa, sier Støre til Dagsavisen.

Han kaller møtet for vellykket, men er bekymret for de mange forsvarskuttene i NATOs medlemsland.

Finanskrisen i Europa legger press på budsjettene og store forsvarskutt er både gjennomført og varslet. USA, som allerede står for mellom en fjerdedel og en femtedel av alliansens budsjett, er bekymret og USAs forsvarsminister Robert Gates kom med krass kritikk av europeernes kutt.

- Det er grunn til uro fordi flere NATO-land har problemer med å opprettholde sine forsvar, sier Støre til Dagsavisen.

4,5 milliarder dollar

Ifølge NATOs danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har europeiske medlemsland kuttet forsvarsutgiftene med rundt 4,5 milliarder dollar de siste to årene, noe som tilsvarer hele Tysklands årlige forsvarsbudsjett.

NATO satser på å bli mer effektive ved såkalt «smart defense», smart forsvar, der bedre koordinering og tettere samarbeid skal veie opp for knappere ressurser. Støre mener det finnes bedre måter å kutte i forsvarsbudsjettene på enn det mange NATO-land gjør i dag.

- Dette må gjøres smart, med nært samarbeid mellom landene. Det er ikke lett å få til, og kutt tas ofte etter hjemlig logikk, sier Støre.

Mot nord

At NATO vender blikket mot Europa, betyr ikke nødvendigvis mer fokus på Støres og Norges kjepphest, nordområdene. Det har heller ikke vært Norges prioritering under møtet, sier Støre.

- Vi har ikke følt at det er grunn til å si at det er en spesiell situasjon i nord som gjør at NATO må skifte sitt fokus, sier Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg møtte Afghanistans statsminister Hamid Karzai i går kveld norsk tid.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen