Væpnet konflikt kombinert med tung regntid, gjør at fire millioner står i fare for å rammes av sult i Sør-Sudan, melder en rekke nødhjelpsorganisasjoner. Her fra en flyktningleir nær hovedstaden Juba. FOTO: NICHOLE SOBECKI/NTB SCANPIX

Varsler sultkatastrofe

SØR-SUDAN: Fire millioner mennesker er truet av en sultkatastrofe dersom det ikke kommer mer nødhjelp til landet. - Vi må handle nå, sier David Brændeland i Redd Barna.

INTERVJUET

Hvem: David Brændeland, Redd Barna

Hva: Advarer om 
sultkatastrofe i Sør-Sudan

 

- Se for deg at du blir vekket midt på natta og må flykte ut i skogen. Der må du greie deg selv i mange dager uten mat og drikke. Da er du helt avhengig av nødhjelp.

David Brændeland i Redd Barna forsøker å forklare den desperate situasjonen til mange av Sør-Sudans flyktninger. Han har besøkt Sør-Sudans største flyktningleir Awerial, der rundt 100.000 barn og voksne har søkt tilflukt fra kampene i verdens yngste stat. Det er allerede mangel på midler for å få fram nødhjelpen. Nå nærmer regnsesongen seg, noe som gjør det enda vanskeligere å nå fram med hjelp, som mat og vaksiner.

- Vi kan ikke vente på katastrofen før vi gjør noe. Vi må handle nå, sier David Brændeland i Redd Barna.

Fire millioner mennesker nå er truet av en sultkatastrofe de neste ukene, varsler en rekke internasjonale nødhjelpsorganisasjoner.

- Hvis vi ikke gjør noe, er det en helt reell fare for at 50.000 barn kan dø, sier David Brændeland, og siterer tall fra FN.

 

For lite

- Hva er årsakene til denne varslede sultkatastrofen?

- Den borgerkrigslignende situasjonen har ført til at mange mennesker er tvunget på flukt. De har ikke hatt mulighet til å så og dyrke jorda. De har ikke fått med seg noen ting. Til nå har nødhjelpen kommet fram, men regntiden, som allerede har startet i nord, gir oversvømte veier og gjør det vanskelige å nå fram. Vi må ta i bruk fly og helikoptre.

FN har kun rundt 40 prosent av midlene verdensorganisasjonen har bedt om, og det mangler over en milliard dollar, rundt 6,2 milliarder kroner, ifølge NTB.

For et halvt år siden ble verdens yngste nasjon igjen kastet ut i blodig konflikt. En maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar, har ført til tusenvis av drepte og nesten halvannen million fordrevne.

 

Brutal kamp

Det var i desember i fjor at kampene brøt ut i Sør-Sudan. Fortsatt kommer nye familier til flyktningleirene.

- De vi snakker med forteller om målbevisste angrep på kvinner og barn. Mange har flyktet i tre dager for å komme hit til flyktningleiren. Jeg har pratet med flere mødre som har sett sine barn bli drept underveis.

På giverkonferansen som ble arrangert tidligere i år kom det mange løfter om støtte til Sør-Sudan. Ikke alle ble fulgt opp. Nå har verdenssamfunnet mulighet til å forhindre en varslet katastrofe, sier Brændeland.

- Mange har gjort mye, men det er ikke på langt nær nok. Det er veldig spesielt å vite at mange mennesker kommer til å dø, det kommer til å bli en sultkatastrofe hvis vi ikke gjør noe. Her har verdens ledere mulighet til virkelig å gjøre noe, og de må handle umiddelbart. Dette er et felles ansvar.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no