Varsler slår alarm om manglende koronaplan i USA

USA har ingen plan for å utvikle, produsere og distribuere en vaksine, advarer den amerikanske vaksineeksperten som nylig ble omplassert.

Uten tydelig planlegging og en bedre samordnet respons, kan 2020 bli «den mørkeste vinteren» på mange tiår for amerikanere, advarte legen Rick Bright da han torsdag vitnet i Representantenes hus.

– Vi trenger en strategi og en plan nå for å sikre at vi ikke bare kan utvikle den vaksinen, lage den og distribuere den, men også administrere den på en rett og rimelig måte, sa han og la til:

– Det har vi ikke ennå, og det er en grunn til betydelig bekymring.

Les også: Trump raser etter rapporter om at han ignorerte korona

Ble fjernet

Bright ble tidligere i år fjernet fra stillingen som sjef for helsedepartementets etat for forskning og utvikling av vaksiner (Barda).

Bright mener han ble omplassert av politiske grunner, fordi han advarte mot bruk av malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19.

President Donald Trump har en rekke ganger tatt til orde for å bruke medisinen.

Blir et oppsving

– Det ubestridelige faktum er at det kommer til å bli et oppsving av covid-19 denne høsten, sterkt forverret av utfordringene med sesonginfluensa, som vil legge et press på helsevesenet uten sidestykke, sa Bright torsdag.

Over 86.000 mennesker har så langt dødd med covid-19 i USA, som har påvist over 1.4 millioner tilfeller av koronasmitte.

– Uten tydelig planlegging og iverksetting av tiltakene som jeg og andre eksperter har lagt fram, vil 2020 bli den mørkeste vinteren i moderne historie, sa han.

– Vi har ingen skikkelig plan, sa Bright som også tror det kommer til å ta lenger tid enn 12 til 18 måneder å utvikle en levedyktig vaksine.

Les også: Senatorer beskyldes for å tjene på korona-krisen: Dumpet aksjer etter hemmelig korona-briefing

Utilfreds ansatt

President Donald Trump avfeide torsdag Bright i en Twitter-melding.

– En utilfreds ansatt som er verken likt eller respektert av folk jeg har snakket med, og som med sin holdning ikke lenger bør jobbe for vår regjering.

Bright sendte forrige uke inn et formelt varsel der han anklaget ledelsen i helsedepartementet for å ønske å få store mengder av hydroksyklorokin ut til covid-19-rammede områder i New York.

Frykter bivirkninger

Selv mener han, i likhet med mange andre eksperter, at det er for lite vitenskapelig belegg til å bruke medisinen i stor skala. Han er også bekymret for farlige bivirkninger.

I klagen skriver Bright også at han forsøkte å advare om koronaviruset etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med en advarsel i januar. Han krever å få jobben i Barda tilbake.

Helsedepartementet, som er hans arbeidsgiver, avviser anklagene og sier Bright har fått en viktig stilling i utviklingen av nye koronavirustester i National Institutes of Health.

Les også: Ledende senator mistenkes for innsidehandel i USA