Verden

Varsler kraftige reaksjoner

MIDTØSTEN: Israel har gjenopptatt luftangrepene mot Gazastripen etter flere rakettangrep, og varsler «kraftige reaksjoner» mot Hamas.

Øyenvitner sier til Reuters at de hørte kraftige eksplosjoner og så store mengder røyk stige opp etter et israelsk luftangrep fredag formiddag. Et barn ble drept og seks andre palestinere såret da raketter slo ned nær en moské i Gaza by, ifølge palestinsk helsepersonell.

– Terroristenes nye rakettangrep mot Israel er uakseptable og kortsiktige. Hamas' valg om å bryte våpenhvilen vil forfølges av Israels forsvar. Vi vil fortsette med luftangrep mot Hamas for å gjenopprette fred for den israelske stat, sier talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret.

Vil ikke forhandle

Israel kommer ikke til å forhandle med de palestinske fraksjonene så lenge rakettangrepene mot Israel fortsetter, opplyser en talsmann for myndighetene.

Siden våpenhvilen var over, er det sendt over 20 raketter inn i Israel, ifølge avisen Haaretz. Det ble også sendt to raketter inn i Israel før våpenhvilens utløp. Hamas benekter å ha skutt disse to rakettene.

– Israels statsminister og forsvarsminister har bedt Israels forsvar om å reagere kraftig på Hamas' brudd på våpenhvilen, sier en talsmann for det israelske forsvaret.

Minst én av rakettene ble skutt ned av Israels rakettskjold over byen Ashkelon, 50 kilometer sør for Tel Aviv. Flere andre raketter landet i øde områder, ifølge det israelske forsvaret. Det er ikke meldt om noen skader etter rakettangrepene.

Ifølge AFP har tusenvis av palestinere flyktet fra hjemmene sine øst for Gaza by etter at våpenhvilen gikk ut.

Nektet å forlenge

Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne gikk ut klokken 7 fredag morgen norsk tid, etter at de palestinske fraksjonene nektet å forlenge våpenhvilen.

– Alle de palestinske fraksjonene er enig om ikke å fornye våpenhvilen, fordi Israel nekter å høre på kravene vår, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhum.

En måned med krig

Den 30 dager lange krigen på Gazastripen skal så langt ha kostet Israel i overkant av 9 milliarder norske kroner. 1.874 palestinere, de fleste av dem sivile, er blitt drept i krigen.

– Av de tre krigene i Gaza, har dette vært den lengste, mest dødelige og ødeleggende, sier UNICEFs representant i Palestina, June Kunugi.

Det er anslått at én av fire innbyggere på Gazastripen er fordrevet, 65.000 er hjemløse og 400.000 barn viser tegn til traumer.

Israel har på sin side opplyst at landet har mistet 64 av sine soldater og tre sivile.

Egeland ber Norge presse på for varig Gaza-løsning

Norske myndigheter må legge press på USA og EU for en varig løsning på Gazastripen, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Egeland ber samtidig Norge om å bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av det krigsherjede området.

– Norge kan og må bidra, men giverlandene og skattebetalerne må legge mer press på alle parter, herunder den sterkeste parten Israel, om å få en varig endring, sier Egeland til Stavanger Aftenblad.

Han kritiserer ikke utenriksminister Børge Brendes (H) håndtering av konflikten, men mener det internasjonale samfunnet opptrer feigt.

– USA og EU må kalle en spade for en spade. Vi kan ikke fortsette med å bruke skattepenger på å gjenoppbygge det som jevnes med jorden annethvert år, sier han.

Palestinske myndigheter har anslått at cirka 40 milliarder kroner kreves for å gjenreise Gazastripen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen