Varsler: Det hvite hus forsøkte å legge lokk på Trumps telefonsamtale med Ukrainas president

Etter at Donald Trump ringte Ukrainas president og ba om etterforskning av Joe Biden, skal Det hvite hus ha prøvd å «låse ned» all dokumentasjon på samtalen.

Saken oppdateres. 

Det kommer fram i varselet som har havnet i sentrum av riksrettsprosessen som demokratene i Representantenes hus nå har innledet mot Trump.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus offentliggjorde torsdag en sladdet versjon av varslerrapporten.

«I dagene etter telefonsamtalen fikk jeg vite av flere amerikanske tjenestemenn at høytstående tjenestemenn i Det hvite hus hadde grepet inn for å «låse ned» alle opptak av telefonsamtalen, spesielt den offisielle ord-for-ord- transkripsjonen av samtalene som var laget slik det er vanlig i Det hvite hus», skriver varsleren.

I dokumentet skriver varsleren at han i løpet av fire måneder har mottatt informasjon fra «over et halvt dusin» tjenestemenn i Trump-administrasjonen om at presidenten bruker sin makt til å kreve at et annet land blander seg inn i neste års valg.

Innblandingen består blant annet i å presse et annet land til å etterforske en av presidentens viktigste politiske rivaler i USA, ifølge varsleren.

I den ni sider lange rapporten står det også at Ukraina forsto at landet ville måtte rette seg etter Det hvite hus for å beholde forholdet til USA.

Giuliani og Barr

«Presidentens personlige advokat, Rudolph Giuliani, er en sentral skikkelse i dette forsøket. Justisminister Barr synes også å være innblandet, » heter det i varslerrapporten.

Varsleren skriver videre at han selv ikke var direkte vitne til hendelsene som er beskrevet, men at han fester lit til opplysningene fordi de følger det samme mønsteret og stemmer overens med hverandre.

Varslerrapporten blir offentliggjort dagen etter at Det hvite hus offentliggjorde et sammendrag av samtalen som Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. Utskriften viser at Trump ba sin ukrainske motpart om å hjelpe til med å få i gang en etterforskning av Joe Biden, som kan bli Trumps hovedmotstander under neste års presidentvalg.

Trump sa også at han ville be både sin justisminister William Barr og Giuliani om å ringe Zelenskyj.

Dypt bekymret

Varsleren uttrykker dyp bekymring for at handlingene han har beskrevet, utgjør et alvorlig eller åpenbart problem, og at de er brudd på loven og presidentens direktiv.

Identiteten til varsleren er ikke kjent, men vedkommende er tidligere omtalt som en ansatt i etterretningen. Varslet er levert inn til generalinspektøren for amerikansk etterretning, som tidligere har omtalt varslersaken som alvorlig og prekær.

Trump selv har avvist at han har gjort noe galt. Han mener han er utsatt for en heksejakt som USA aldri har sett maken til.