Verden

- Vår nye folkesykdom

- Livsstilsykdommene er vår tids nye folkesykdom, sier statsminister Jens ­Stoltenberg. I New York fronter han arbeidet for å skaffe medisiner til de aller fattigste.

NEW YORK (Dagsavisen): På T-baner og bussholdeplasser over hele i New York advarer store reklameplakater de reisende om farene forbundet med fett og sukker. «Fastfood, fet og stekt mat kan drepe deg», opplyser plakatene, dekorerte med amerikanske smultringer, potetgull og hamburgere. Det er ikke sult og fattigdom som dreper flest mennesker i 2012. Som Dagsavisen skrev tirsdag skyldes over 60 prosent av alle dødsfall i verden ikke-smittsomme sykdommer. I USA lever hvite amerikanere uten utdanning i gjennomsnitt fire år kortere i 2008 enn i 1990. Det er et varsku, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Mot fettet

- Mens alle tidligere generasjoner kunne forvente å leve litt lenger enn foreldrene, faller nå levealderen blant noen grupper her i USA, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Mens det i USA generelt er sterk motstand mot statlige reguleringer, har New Yorks borgermester Michael Bloomberg gått hardt ut for å begrense usunn livsstil. Alle fastfoodrestauranter opplyser om kaloriinnhold i burgere og brus, det er ulovlig å røyke i parker og utenfor offentlige bygninger, Bloomberg har forbudt de største brusbegrene og han vil kaste sjokoladeautomatene ut fra alle byens sykehus. Stoltenberg mener det er både myndigheten og individenes ansvar å løse de store problemene som følger sykdommer knyttet til livsstil.

Billige medisiner

- Fedme, røyking og mangel på bevegelse er i stor grad ting en kan gjøre noe med selv. Samtidig er dette veldig sosialt ulikt fordelt. Det er også myndighetenes ansvar å stille opp med informasjon, forbygging og tilrettelegging, sier Stoltenberg, som deltar i åpningen av FNs generalforsamling denne uka.

Stoltenberg leder FNs Kommisjon for livsviktige medisiner for kvinner og barn sammen med Nigerias president Jonathan Goodluck. De to har blant annet fått med seg Bill Gates-stiftelsen og en rekke giverland for å skaffe til veis 13 medisiner for å redde mødre som dør i fødsel og gi barn livsviktige medisiner. De siste 20 årene har mødre- og barnedødeligheten gått ned med over 40 prosent. Men fortsatt dør rundt 1000 fødende kvinner hver eneste dag.

- Det er det mest brutale uttrykk for kvinnediskriminering, fordi det er lett å unngå, sier Stoltenberg.

Billig prevensjon

Norges statsminister møtte tre kvinnelige tungvektere før tidligere president Bill Clinton kastet glans over overleveringen av en rapport om mødre- og barnehelse til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Michelle Bachelet, tidligere president i Chile, leder UN Women, Helen Clark leder FNs utviklingsprogram (UNDP), mens Margaret Chan leder Verdens helseorganisasjon.

- At flere kvinner har klatret til topps i nasjonal og internasjonal politikk, gjør det lettere å øke oppmerksomheten rundt mødre- og barnehelse, sier Stoltenberg.

Rapporten går også inn for lettere tilgang til billig prevensjon, et upopulært tema hos konservative krefter både her i USA og i mange katolske og muslimske land. I forbindelse med rapportlanseringen i går, annonserte legemiddelfirmaet Bayer at de vil mer enn halvere prisen på 18 dollar for et såkalt prevensjonsimplant, eller p-pinne, som varer i tre til fem år.

På spørsmål om Norges nye helseminister kan bidra internasjonalt, sier Stoltenberg at Jonas Gahr Støre er en av verdens fremste eksperter innen internasjonal helse.

- Men først og fremst skal han være helseminister i Norge og passe på norsk helse, sier Stoltenberg.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen