Var koronastengt i sju måneder: Nå har Saudi-Arabia igjen åpnet helligdommer i Mekka

Islams aller viktigste helligdom i Mekka, Saudi-Arabia er igjen åpnet for muslimske pilegrimer etter en sju måneder lang korona-stengning. De første besøkende var både entusiastiske og lettede.

De første pilegrimene som kom til Mekka sist søndag så raskt at alt ikke var som før. Borte var de enorme folkesamlingene der mange tusen hvitkledde muslimer går i rituelle sirkler rundt Kabaen, den hellige svarte steinen. Nå skal de gå inn i små grupper på bare 25 personer av gangen.

Likevel er helligdommen i det minste tilgjengelig.

– Det er en spesiell følelse at helligdommen har åpnet dørene igjen, fortalte egypteren Mohammed Raafat til MiddleEastEye, et regionalt nyhetsnettsted.

– Det har vært et mareritt å ikke kunne se helligdommen i disse månedene, la han til.

Pilgrimer ved helligdommen Kaba i Mekka i Saudi-Arabia sist søndag da Mekka igjen åpnet for besøkende. Normalt går pilgrimer tett i tett her. Bildet kommer fra den saudiarabiske regjeringen. Foto: AP / NTB

Pilegrimer ved helligdommen Kaba i Mekka i Saudi-Arabia sist søndag da Mekka igjen åpnet for besøkende. Normalt går pilegrimer tett i tett her. Bildet kommer fra den saudiarabiske regjeringen. Foto: AP / NTB

Les også denne: Fredsavtalene mellom Israel og to arabiske stater er de mest undervurderte noensinne 

Åpner for 6.000 hver dag

Aldri tidligere i moderne historie har Islams helligste sted vært stengt så lenge. I første omgang skal Saudi-Arabia nå tillate at rundt 6.000 mennesker får besøke helligdommen hver dag.

Foreløpig er det kun muslimer som allerede er på plass i Saudi-Arabia som får komme inn, altså lokale statsborgere og gjestearbeidere. Men hvis myndighetene ikke registrerer økt virus-smitte, vil antallet besøkende få tilta. Og fra og med 1. november er stedet planlagt åpnet for pilegrimer fra utlandet.

Gjenopptakelsen av denne såkalte Umrah-pilegrimsreisen, eller den mindre pilegrimsreisen, vil ha stor betydning for de mer troende blant verdens rundt 1,8 muslimer, rundt en fjerdedel av verdens befolkning.

Før korona-pandemien gjorde rundt 19 millioner muslimer fra hele verden hvert år pilegrimsreiser til Mekka.

Umrah, i motsetning til Hajj-pilegrimsreisen, kan gjennomføres i alle årets dager. Denne reisen har en lavere status enn Hajj, men er også ment å skulle gi muslimer en forsterket tro og blant annet også gi tilgivelse for synder. Hajj, derimot, kan kun gjennomføres på spesifikke dager, og er også en av Islams fem pilarer.

Les også: Denne parken i Oslo er vendt mot Mekka

Skal desinfisere ti ganger daglig

Det er imidlertid ikke bare det lave antallet besøkende som fra nå av vil være annerledes i Stormoskeen. Et større karantenelokale er gjort klart i nærheten i tilfelle smitte blir oppdaget. Minst 400 arbeidere skal også desinfisere helligdommen ti ganger dagen. Det er ventet at det vil bli brukt opp til 1000 liter med tepperensmiddel og 2500 liter desinfiseringsvæske hver dag, ifølge avisen Asharq al-Awsat.

Hittil har minst 4.900 mennesker dødd av korona-viruset, mens rundt 330.000 er registrert smittet i en befolkning på 33 millioner innbyggere i Saudi-Arabia. Forholdene er dessuten litt annerledes i Saudi-Arabia enn i mange andre steder i verden, forteller Maha, en student i hovedstaden Riyadh.

– Her er det vanlig å gå med et termometer i lomma. Og maskene er motemessige tilpasset de tradisjonelle klærne, sier hun til Dagsavisen.

Til og med de kongelige har vært bekymret, og da pandemien spredte seg flyttet kong Salman og hans sønn Mohammad bin Salman til et palass på en isolert liten øy i Rødehavet.

Les også: Ingen bryr seg om å finne den forsvunnede journalisten Khashoggi (+)

Sjarmoffensiv

Den planlagte gjenåpningen av Saudi-Arabias grenser vil også få en politisk side. For to år siden myrdet saudiarabiske agenter den kjente journalisten Jamal Khashoggi i et konsulat i Istanbul. Drapet førte til krav om boikott i flere vestlige land. Med en ny strøm av besøkende fra utlandet håper Riyadh å kunne legge Khashoggi-affæren bak seg.

Gass- og oljeprodusenten Saudi-Arabia er blant de rikeste i regionen, men landet er omgitt av en rekke fattige stater der korona-viruset får spre seg uhindret. I Jemen, der Saudi-Arabia også er involvert i en krig, herjer ikke bare viruset, men også en menneskeskapt sult.

Nytt i Midtøsten de siste dagene er at viruset nå også biter seg fast i Gaza, en landstripe uten tilstrekkelig helseinfrastruktur. Rundt 3.000 tilfeller er bekreftet i Gaza, som jo har vært isolert fra omverdenen på grunn av Israel og Egypts blokade.

Ifølge Mkhaimer Abu Zaada, en universitetsforeleser, er folks forhold til korona-restriksjonene direkte knyttet til klasseforskjellene.

– De fattige her, og de er majoriteten, bryr seg ikke og tenker ikke på sosial distansering. Politiet må gjøre noe, sier Abu Zaada til Dagsavisen.

Lenger nord langs Middelhavskysten, i Beirut, der titusener ennå er husløse etter den enorme eksplosjonen i byen for to måneder siden, er viruset antatt å være ute av kontroll, men det er ikke det folk flest er mest opptatt av. Og slik fortsetter det mange steder i Midtøsten, som for eksempel i nabolandet Syria.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen