Klasse 4B på Fjell skole startet skoledagen i går med å snakke om alt de lurte på rundt terrorhandlingene ved skolen i Peshawar i Pakistan. FOTO: FJELL SKOLE

- Var det Malalas skole?

Mange spørsmål dukker opp etter hendelser som skolemassakren i Peshawar. I går tente klassene på Fjell skole i Drammen lys og snakket mye om nyhetene - på barnas premisser.

På Fjell skole i Drammen har en stor andel av elevene pakistansk bakgrunn. Etter at nyheten ble kjent tirsdag holdt klasse 4B på Fjell skole sin lenge planlagte juleavslutning, og rundt 100 store og små avsluttet kvelden ved å markere grusomhetene i Pakistan med ett minutts stillhet.

- I morges har vi samtalt videre om dette forferdelige, og så har vi bearbeidet tanker og følelser gjennom ord og dikt. Hver dag synger vi «Tenn lys» med vårt eget fjerdevers, tar hverandres hender og kjenner på samholdet, sier Unni Helland, spaltist i Dagsavisen Fremtiden og lærer på Fjell skole i Drammen.

 

Les også: Malala: - Hjertet mitt er knust

Les også: Det feige angrepet

 

Opptatt av Malala

Både rektor Arnstein Larsen og Helland mener det som har hendt håndteres bedre i en god og kjent klasse­situasjon enn ved en stor fellesmarkering.

- Å snakke i en trygg gruppe­setting er viktig, sier Helland.

- Hvordan opplever du at barna møter en slik nyhet?

- De har et voldsomt behov for å snakke om det når de kommer på skolen. De tar det opp selv og ber om forklaring: Hvorfor gjør mennesker sånn? Mange av elevene har muslimsk bakgrunn, og de er fortvilet over at de som dreper kaller seg muslimer. «Vi har ikke lov til å drepe», sier de. En siterte Koranen: Dreper du ett menneske, dreper du menneskeheten.

Elevene var også opptatt av om det var skolen til Malala, og ville vite hvordan Malala og Kailash har det nå når noe slikt skjer. De så sammenhengen til fredsprisen og snakket om det med en gang, forteller Helland.

- De lurer også på om det er farlig her. Og de har behov for å være nær, leke tett sammen. Å snakke om dette er ikke gjort en gang for alle, det må tas opp igjen og igjen. De går på nett og har sett hvordan barn blør. Vi må sette ord på følelsene og redslene de har.

 

Les også: Sorg og protester etter tragedien

Les også: Samlet fordømmelse av skoleangrepet

 

- Snakk med barna

- Hvordan bør foreldre hjemme snakke om tragedien?

- Ikke unngå spørsmål fra barn. Lytt til dem, det er ut ifra hva de spør om at nivået på samtalen bør legges. Det må skje med et barneperspektiv. For oss på Fjell er det også viktig å fortelle våre barn at Taliban ikke kommer til Norge. Det er det første noen tenker, og vi må si at «nei, det gjør de ikke».