Innenriks

Vanskelig regjeringskabal for Löfven

SVERIGE: Påtroppende statsminister Stefan Löfven er i gang med regjeringssonderinger, men han har en vanskelig jobb foran seg og må søke støtte på tvers av blokkene.

Onsdag møtte Löfven lederen for Riksdagen, Per Westerberg, som har samme rolle som vår stortingspresident.

– Jeg har meddelt ham at jeg er klar til å sondere mulighetene for å danne regjering, sa Löfven etter et 15 minutter langt møte med Westerberg.

Löfven har en vanskelig og komplisert regjeringsdannelse og budsjettprosess foran seg.

På tvers av blokkene

Den rødgrønne blokken vant søndagens valg, men Socialdemokraterna fikk ikke nok stemmer til å kunne danne en flertallsregjering verken alene eller sammen med Miljöpartiet. Löfven har dessuten allerede sagt at han ikke vil ta det sosialistiske Vänsterpartiet med i en regjering.

Löfven er derfor avhengig av å inngå avtaler på tvers av blokkene i Riksdagen og forsøker å få støtte av de to sentrumspartiene Folkpartiet og Centerpartiet, som var del av den borgerlige koalisjonsregjeringen til Fredrik Reinfeldt.

– Vet det er vanskelig

– Jeg er selvsagt klar over den vanskelige parlamentariske situasjonen, som jo setter oss alle i en posisjon der vi må gjøre vårt ytterste. Det er derfor jeg også er åpen for samarbeid i ulike former, sa Löfven.

Men verken Folkpartiet eller Centerpartiet har bestemt seg for hva de synes om Löfvens invitt, og slik det ser ut nå, kommer Socialdemokraterna med Miljöpartiet og den borgerlige Alliansen til å legge fram hvert sitt høstbudsjett.

Vänsterpartiet likte ikke å bli avvist av Löfven, og partileder Jonas Sjöstedt har sagt at partiet nå vil gå i opposisjon til Socialdemokraterna og Miljöpartiet, noe som forvansker situasjonen ytterligere.

Villig til samarbeid

Talsperson for Miljöpartiet, Åsa Romson, sier partiet ønsker å danne regjering med Socialdemokraterna med Stefan Löfven som statsminister.

– Det vil bli en samarbeidsorientert regjering som kan samarbeide med flere i Riksdagen og som kan legge fram et budsjett som får støtte fra Vänsterpartiet, sier Romson.

Partiets andre talsperson, Gustav Fridolin, vil ikke svare på om det var rett eller feil av Löfven å avvise Vänsterpartiet som regjeringspartner.

– For å få en handlekraftig regjering må regjeringen være beredt til å samarbeide med flere partier. Det kan skje på forskjellige måter, sier han.

SD budsjettjoker

Sverige befinner seg dessuten i en situasjon der verken den rødgrønne eller den borgerlige blokken ønsker å samarbeide med det som ble det tredje største partiet i valget, nemlig det innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD).

Hvilket budsjett SD kommer til å støtte, Alliansens eller de rødgrønnes, blir dermed neppe avklart klart før Riksdagen skal votere over dem senere i høst.

Mer fra Dagsavisen