Valglokalene har åpnet i Venezuela

Valglokalene i Venezuela har åpnet. Det er ventet at president Nicolás Maduro blir gjenvalgt etter at valget har blitt boikottet av store deler av opposisjonen.

Valglokalene åpnet klokken 6 søndag morgen og er ventet å stenge klokken 18, det vil si ved midnatt søndag kveld norsk tid.

Maduro, som er arvtaker etter avdøde president Hugo Chávez, er ventet å slå motkandidat Henri Falcon, som ikke klarte å skaffe seg støtte blant lederne i opposisjonen. Heller ikke den relativt ukjente evangeliske pastoren Javier Bertucci er ventet å klare å utfordre den sittende presidenten.

Opposisjonens mest populære ledere Leopoldo López og Henrique Capriles har ikke fått lov til å stille til valg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: – Venezuela er i ferd med å utvikle seg til et nytt Haiti (DA+)

Nicolás Maduro:

* Født 1962 i Caracas.

* Gift med juristen Cilia Flores, som er medlem av Venezuelas nasjonalforsamling.

* Tidligere bussjåfør og fagforeningsleder.

* Ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 2000. Leder av forsamlingen fra 2005 til 2006. Ble deretter utpekt til utenriksminister av daværende president Hugo Chávez.

* Trofast støttespiller av Chávez, som utpekte Maduro til sin etterfølger da han lå for døden i 2013.

 

Fakta om Venezuela:

* Presidentvalg avholdes 20. mai.

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

* Opposisjonen mener at president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.

* I juli i fjor gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling, som fikk makt til å endre lover og i praksis kunne sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen hadde kontrollert siden valget i 2015.

* I lokalvalget i desember gikk Maduros sosialistparti av med seieren. Bare 47 prosent av de stemmeberettigede deltok. Tre av de største opposisjonspartiene boikottet valget. De får derfor ikke stille i søndagens presidentvalg.

* Fra nyttår og fram til august i fjor søkte over 50.000 venezuelanere asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele 2016. (NTB)