Verden

Valget i Israel tar oppmerksomheten vekk fra rettssak

Det stormer rundt Benjamin Netanyahu. For en måned siden hevdet han at tida ikke var inne for nyvalg i Israel. Snart går israelerne likevel til urnene. De går til et valg som forventes å bli omstridt og skittent.

JAFFA (Dagsavisen): – Regionen er for ustabil, sa Netanyahu for en måned siden..

Valget skal holdes 9. april, et halvt år før regjeringsperioden skulle vært over. Hva var det som fikk den israelske lederen til å snu?

Mange tror det handler om flere korrupsjonsskandaler som involverer nettopp ham. Politietterforskningen er over og om kort tid er det ventet at statsadvokaten skal ta en beslutning om å stille landets statsminister for retten.

Men siden Netanyahu vet han har en realistisk sjanse til å vinne valget, legger han grunnen for det som kan bli en konstitusjonell krise: Vil statsadvokaten virkelig gå imot «folkets vilje», og tvinge en nyvalgt leder til å gå av?

Les også: – Israel går videre med planer om tusenvis av boliger på Vestbredden

Skaper krise

– Ja, dette ligger an til å bli en veldig vanskelig situasjon. Netanyahu ser ut til å ville skape et press mot statsadvokat Avichai Mandelblit. For statsadvokaten vet at mange vil si det er udemokratisk å kaste en leder som akkurat er blitt folkevalgt, sier professor Schmuel Sandler, en israelsk statsviter, til Dagsavisen. Sandler er ekspert på israelske valg.

To av disse korrupsjonsskandalene involverer lokale mediehus. Netanyahu skal ha forsøkt å sikre seg positiv pressedekning i bytte mot at medieeierne får fordelaktige økonomiske betingelser.

En tredje skandale inkluderer gaver, ifølge politiet for nærmere to millioner kroner fra Hollywood-produsenten Arnon Milchan, produsenten av filmklassikeren Pretty Woman med Julia Roberts og Richard Gere.

Blir Netanyahu funnet skyldig, vil han etter alt å dømme få fengselsstraff.

En fjerde mulig korrupsjonsskandale er enda større og involverer milliarder av dollar, men her har Netanyahu ennå ikke blitt avhørt. Netanyahu beordret for få år siden oppkjøp av flere ubåter fra Tyskland, ubåter som militæret sa de ikke hadde bruk for. Nå er praktisk talt alle i Netanyahus indre sirkel, inkludert en nær slektning, mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser for å presse gjennom kjøpet.

Statsministeren selv avviser at han visste noe om dette.

Les også: Netanyahus sønn utestengt fra Facebook

Ikke første

Netanyahu er ikke den første statsministeren som eventuelt blir tvunget til å gå under lignende omstendigheter. I 2008 valgte daværende statsminister Ehud Olmert å trekke seg på grunn av økonomiske misforhold. Den som da la press på Olmert var nettopp Netanyahu.

– Du kan ikke både forsvare deg i retten og styre landet, sa Netanyahu.

Olmert har siden hevdet at hvis han ikke var blitt tvunget fra makten, ville han ha rukket å inngå en historisk fred med palestinerne.

Les også: Israel tar krigen under jorden

Vil ikke ha Netanyahu

Men ifølge en ny meningsmåling i avisen Maariv, ønsker flertallet av israelerne faktisk en annen statsminister. 53 prosent ønsker at Netanyahu forsvinner fra politikken, mens kun 34 prosent sier at han er den beste kandidaten.

Grunnen til at Netanyahu likevel ligger an til å vinne er at hans Likud-parti ligger an til å bli det største i nasjonalforsamlingen Knesset, og også det partiet med størst sjanse til å danne ny regjeringskoalisjon.

Men hvorfor vil mange israelere velge en statsminister som er mistenkt for alvorlige korrupsjonsforbrytelser?

– Det er litt som i USA. Mange på høyresiden vil alltid følge ham og de tror at Netanyahu blir forfulgt av en venstreorientert elite i rettsvesenet og pressen. Samtidig er Midtøsten i en farlig periode, og mange frykter at dette ikke er tid til å avstå land, slik venstresiden foreslår. Mange mener også at Netanyahu har styrt landet på en trygg måte mens resten av Midtøsten går opp i flammer, sier professor Sandler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sett med Netanyahus øyne er en annen fordel med valg nå at det vil utsette offentliggjøringen av den amerikanske fredsplanen for Israel og palestinerne. President Mahmoud Abbas har allerede avvist planen etter at president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Men siden planen også er ventet å snakke om en tostatsløsning i en eller annen form, var den ventet å også gi nasjonalistiske Netanyahu problemer. Under Netanyahu har de demokratiske verdiene blitt svekket til fordel for et nasjonalistisk verdenssyn som muliggjør en fortsettelse av okkupasjonen.

Tross opinionsundersøkelsene, understreker professor Sandler at Netanyahu ikke er sikret seier.

– Det er mange usikkerhetsmomenter, så mye kan fortsatt skje, i Libanon, i Syria, i Gaza, man vet aldri, forteller han.

Mer fra Dagsavisen