Valget er i gang i Sverige

Valget i Sverige er nå i gang. De første valgdagsmålingene er ventet når valglokalene stenger klokken 20 i kveld.

I løpet av den første timen etter at lokalene åpnet klokken 8 hadde de første velgerne begynt å innfinne seg.

– Hittil har vi hatt fem-seks personer, sier Vio Szabo, som tar imot stemmer i et valglokale i Bredäng sørvest i Sverige, til TT.

– Folk begynner å komme, sier kollega Maria Martinez.

Les også: «Ulikhet er gjødsel for høyrepopulismen»

Valgdeltakelsen i Sverige pleier å være høy. Ved forrige riksdagsvalg i 2014 stemte 85,81 prosent av de stemmeberettigede.

Totalt 7.492.837 svensker har stemmerett til årets valg, der man velger representanter til riksdagen, kommunene og landstingene.

Man må være svensk statsborger og folkeregistrert i Sverige for å stemme i riksdagsvalget. I valg til kommuner og landsting kan man stemme hvis man er svensk statsborger eller statsborger i EU og EØS, og er folkeregistrert i Sverige. Men også personer som er statsborgere i land utenfor EU og EØS eller er statsløse får stemme i kommune- og landstingsvalget dersom de har vært folkeregistrert i Sverige i minst tre år før valgdagen.

Les også: «Svenskene kan begå en brøler. Basert på en løgn»

Löfven har stemt

Sveriges statsminister Stefan Löfven har avlagt sin stemme.

– Dette valget handler om anstendighet. Vi står for anstendighet, sa Löfven etter å ha stemt i Riksdagshuset søndag formiddag.

Til VG forteller Löfven at han sov godt natten før den store dagen. Han sier han håper velgerne vil fortsette å støtte ham og den nåværende regjeringen.

– Regjeringen er en garantist mot fremmedfrykten og det rasistiske Sverigedemokraterna, sier Socialdemokraternas partileder.

(NTB)

Les også: Presseekspert slakter SVTs kritikk av Sverigedemokraterna